Σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου / Παράρτημα Λάρισας, αναφέρονται τα εξής:
«Ψηλά το κεφάλι! Η συλλογική δράση είναι η απάντηση στην τρομοκρατία και τον εκφοβισμό στους χώρους δουλειάς!»
“μη μιλήσεις γιατί αύριο δεν θα έχεις δουλειά”
“πρέπει να τα έχεις καλά με αυτόν που σου δίνει δουλειά” για να συνεχίσεις να είσαι στο επάγγελμα.
Αυτή η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι η σκληρή πραγματικότητα του δικού μας κλάδου και όχι μόνο, που πατάει σε σειρά νόμων όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα, στην κατάργηση της υποχωρητικότητας των συλλογικών συμβάσεων, στην εργασιακή ανασφάλεια.
Η σημερινή κυβέρνηση φέρνει ένα κώδικα δεοντολογίας ως δήθεν απάντηση, μετά το κύμα φρικιαστικών καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση συμπεριλαμβανομένου και του πρώην διευθυντή του εθνικού θεάτρου καθώς και άλλα περιστατικά βίας ενάντια σε εργαζόμενες και εργαζόμενους καλλιτέχνες, σε σπουδαστές. Στην πραγματικότητα ενισχύει το διευθυντικό δικαίωμα, καθιστά τον εργαζόμενο ακόμα πιο εκτεθειμένο σε πιέσεις εκ μέρους του εργοδότη. Με βάση τα λεγόμενα του υφυπουργού, το θύμα με την υπογραφή του θα είναι και συνυπεύθυνο αν κάνει πρόβα εκτός θεάτρου.
Σαν παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου παροτρύνουμε όλους τους συναδέλφους να ξεπεράσουν τον ατομικό τους φόβο και να έρθουν όλες οι περιπτώσεις στα σωματεία μας, στα σωματεία των εργαζομένων.
Τον τελευταίο χρόνο μέσα από τους αγώνες που δώσαμε μάθαμε όλοι πως η δύναμή μας βρίσκεται στις λέξεις αλληλεγγύη και συλλογικότητα. Σήμερα ο κυβερνητικός αυταρχισμός έχει ξεκάθαρο στόχο την συλλογική δράση, όποιον σπάει τη σιωπή και σηκώνει κεφάλι σε Πανεπιστήμια, χώρους δουλειάς ακόμη και αγωνιστές γιατρούς που διεκδικούν τα αυτονόητα. Αυτό το πλαίσιο εκφοβισμού που εδραιώνεται εδώ και χρόνια με νόμους κυβερνήσεων και κατευθύνσεις της Ε.Ε. θα σπάσει από τον συλλογικό αγώνα των εργαζομένων.
Δεν υποχωρούμε, έτσι θα συνεχίσουμε! Απαιτούμε:
- Να βαρύνουν οι ποινές για κακοποίηση και παρενόχληση! Ο Ποινικός Κώδικας της προηγούμενης κυβέρνησης που διατηρεί η σημερινή «ρίχνει στα μαλακά» τους ενόχους.
- Εδώ και τώρα συλλογικές συμβάσεις σε όλους τους χώρους εργασίας. Να υψωθεί μια πραγματική ασπίδα προστασίας
- Να σπάσει ο φόβος και η ανασφάλεια».