Larissa, GR
15°
Partly Cloudy
10h11h12h13h14h
18°C
19°C
20°C
20°C
20°C
Search
Close this search box.

“Αποκριάς Δρώμενα” στην Λάρισα – Πλούσιες εκδηλώσεις στο κέντρο και τις συνοικίες από τον Δήμο Λαρισαίων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με κεντρικό σύνθημα «όλη η πόλη μια γιορτή» αναμένεται να ξεδιπλωθούν οι εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων, «Αποκριάς Δρώμενα 2024» για το τριήμερο της Αποκριάς, τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και στις συνοικίες.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, με τη συνεργασία και συνέργεια πλήθος φορέων και συλλόγων της Λάρισας, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της πόλης. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην αναβίωση αποκριάτικων εθίμων και παραδόσεων, όπως τα «μπουλούκια», το «Γαϊτανάκι» και οι «φωτιές», ενώ έντονο είναι και το αποτύπωμα των Λαογραφικού και Διαχρονικού Μουσείων της πόλης, που μετέχουν με παράλληλες εκδηλώσεις στα «Αποκριάς Δρώμενα 2024».

«Έχουμε σαν στόχο το πνεύμα και το κέφι των αποκριάτικων εκδηλώσεων να απλωθεί και να συμπεριλάβει όλη την πόλη, στο κέντρο αλλά και στις συνοικίες. Θέλουμε μια διαρκή ροή ανθρώπων και μουσικής, από το μεσημέρι της Παρασκευής, που θα ξεκινήσουν τα όργανα μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου, με αποκορύφωμα τις φωτιές στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Τα “Αποκριάς δρώμενα 2024”, αγκαλιάζουν όλη την πόλη, τοπικούς συλλόγους, μουσικούς, φορείς, μουσεία, μικρούς και μεγάλους», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ.Θωμάς Ρετσιάνης.

Το Πρόγραμμα

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 15:00 στο προαύλιο του Μύλου του Παππά η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, μαζί με τοπικούς συλλόγους κηρύσσουν την έναρξη των εκδηλώσεων.

Στις 18:00 «Μπουλούκι» καρναβαλιστών, ξεκινώντας από τον Μύλο θα διασχίσει το εμπορικό κέντρο, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα στα πρότυπα παλιότερων λαϊκών εθίμων, συμβάλλοντας στη νέα αντίληψη του εορτασμού της Αποκριάς στη Λάρισα.

Στις 19:00, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Δήμου, πραγματοποιεί αποκριάτικη γιορτή με “βασίλισσα” την κρέπα, στον πεζόδρομο της οδού Κούμα (μπροστά από το Ινστιτούτο), σε συνεργασία με τις σχολές Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής και Μαγειρικής, Αισθητικής και Βρεφονηπιοκόμων του ΙΕΚ Δήμητρα.

Το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (16 Μαρτίου) στις 12:00 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία, καρναβαλιστές θα αναβιώσουν το «Γαϊτανάκι», υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών.

Στις 19:30, τη σκυτάλη παίρνουν οι «φωτιές», έθιμο το οποίο θα αναβιώσει στην πλατεία Λαμπρούλη, στην πλατεία Ταχυδρομείου, στο Κλίμαξ, στην πλατεία Αβέρωφ, στο Πάρκο των Χρωμάτων – Χατζηχαλάρ, στις Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Θωμά και στην πλατεία Φιλιππούπολης (χορηγός: Proteas-Παπαϊωάννου Αφοί ΑΕ), με άφθονο κρασί και με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων. Στην Πλατεία Λαμπρούλη και την Πλατεία Ταχυδρομείου το κρασί θα προσφέρει δωρεάν ο Σύνδεσμος Ιδιοκτήτων Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας (ΣΙΚΑΕΛ).

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι: Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αβέρωφ “ο Θετταλός”, Δρώμενον – Εστία Λαογραφίας και Τέχνης, Σύλλογος Φίλων Λαϊκής Παράδοσης Λάρισας – ΦΙΛΠΑ, Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Θωμά, Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, Σύλλογος Αργιθεατών ν. Λάρισας “Ο Άγιος Νικόλαος”, Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Πολιτιστικός Σύλλογος Παλινοστούντων Ποντίων Λάρισας “ο Πόντος”, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Ανατολική Ρωμυλία” Ν. Λάρισας, Σύλλογος Βλατσιωτών ν. Λάρισας, Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λαρίσης και Περιχώρων “Η Αγία Παρασκευή”, Σύλλογος Γυναικών Β. Ηπείρου “Η Άσβεστη Φλόγα”, Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών “Οι Καλαρρύτες”, Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος ν. Λάρισας, Μορφωτικός Σύλλογος Γιάννουλης, Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου, Χορευτική Ομάδα Δ. Λαρισαίων, Εξωραϊστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Λάρισας, Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Θεματικές δράσεις πραγματοποιούνται στο Διαχρονικό Μουσείο και στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, με αφιερώματα στα διονυσιακά δρώμενα και στα έθιμα της Αποκριάς παλαιότερων χρόνων.

Πιο συγκεκριμένα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, στις 12:00 μ. ξενάγηση στο Διαχρονικό Μουσείο, σχετική με τα διονυσιακά δρώμενα. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στη μόνιμη έκθεση του μουσείου από αρχαιολόγο της Εφορείας. Μέσα από την ξενάγηση, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μύθους, δρώμενα, δοξασίες και έθιμα από την αρχαιότητα ως τα βυζαντινά χρόνια, συνυφασμένα με τη διονυσιακή λατρεία, όπως αυτά αποτυπώνονται σε αγγεία, γλυπτά και ψηφιδωτά και επιβιώνουν στα έθιμα της Αποκριάς ακόμα και στις μέρες μας. Η συμμετοχή στην ξενάγηση είναι δωρεάν, ενώ η είσοδος γίνεται με το εισιτήριο του μουσείου.

Παράλληλα, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, καθ’ όλη την εβδομάδα παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση με θέμα: “Τα χρώματα της παραδοσιακής Αποκριάς”. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ήθη και έθιμα της Αποκριάς στο νομό Λάρισας, αποτέλεσμα έρευνας που έχει διεξαχθεί από το μουσείο και προέρχονται από αρχεία που διαθέτουν οι σύλλογοι και οι τοπικές κοινότητες των δήμων του Νομού. Η μεταμφίεση, οι φωτιές, το γαϊτανάκι, τα “σχωρεμένα”, το μπουρανί είναι κάποια από τα έθιμα που απεικονίζονται. Την έκθεση θα επισκέπτονται σχολεία που θα γνωρίζουν τα αποκριάτικα ήθη και έθιμα της περιοχής και στη συνέχεια θα χορεύουν γαϊτανάκι και θα κάνουν αποκριάτικες κατασκευές.

Καθαρά Δευτέρα σε όλο τον Δήμο

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, από τις 12:00 μ, στο Πάρκο των Χρωμάτων, στο Χατζηχαλάρ, θα προσφερθούν τα παραδοσιακά εδέσματα (φασολάδα, χαλβάς, σαρακοστιανά), ενώ θα γίνει και το πέταγμα του αετού, συνοδεία λαϊκής – παραδοσιακής ορχήστρας με τον Αλέξανδρο Τσωνά. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης.

Στα πλαίσια των διευρυμένων εκδηλώσεων του Δήμου, εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας θα πραγματοποιούνται σε κάθε τοπικό διαμέρισμα και κοινότητες. Από νωρίς το μεσημέρι, θα προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα, όπως φασολάδα, χαλβάς και άλλα σαρακοστιανά, ενώ παράλληλα θα γίνεται το πέταγμα του αετού, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Μοιράσου το άρθρο