Larissa, GR
27°
Fair
16h17h18h19h20h
27°C
27°C
26°C
24°C
22°C
Search
Close this search box.

Απολογισμός καλοκαιρινών δράσεων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας – Ξενώνας Ραψάνη

Με τις μέρες να κυλούν γρήγορα, αλλά και πολύ όμορφα και δημιουργικά, έφτασαν στο τέλος τους και οι φετινές καλοκαιρινές δράσεις που διοργάνωσε για ένατη συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – «Ξενώνας Ραψάνης» του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης.

Έχοντας ως βάση τα προηγούμενα χρόνια και με οδηγό την αγάπη του κόσμου, αλλά και τη συμμετοχικότητα και τη θετική ανταπόκριση στις δράσεις που οργανώνουμε, εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε και φέτος το καλοκαίρι δράσεις για τους κατοίκους της Ραψάνης, αλλά και για τους επισκέπτες του χωριού, που έκαναν πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες τις καλοκαιρινές μέρες μας με πολύ παιχνίδι, γέλιο, μουσική, φαντασία, μάθηση και δημιουργικότητα, γνώση, ερεθίσματα για προβληματισμό και σκέψη, αλλά και συγκίνηση.

Στο φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμά μας πραγματοποιήσαμε μια σειρά από δράσεις για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους μας φίλους.

Μαγειρέψαμε τη σούπα της Ραψάνης με μπόλικη φαντασία, περιπλανηθήκαμε στα σοκάκια του χωριού και γράψαμε τις δικές μας ιστορίες, πήραμε συνεντεύξεις και τυπώσαμε την εφημερίδα της Ραψάνης. Γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τα άγρια ζώα της φύσης και ανακαλύψαμε τα κρυμμένα μυστικά του Ήλιου. Παίξαμε με τα αγαπημένα μας παιχνίδια του κόσμου και συμμετείχαμε για ακόμη μια χρονιά σε ένα ξέφρενο κυνήγι θησαυρού, που αυτοοργανώθηκε από μια ομάδα παιδιών της Ραψάνης. Δημιουργήσαμε τις κυβιστικές κιθάρες του Picasso, γυρίσαμε πίσω στο χρόνο και κατασκεύσαμε τον Μύλο του Παπά. Απολαύσαμε τον Καραγκιόζη – καπετάνιο στη θάλασσα και φτιάξαμε τις δικές μας φιγούρες Θεάτρου Σκιών, ακούσαμε παραμύθια και όμορφες ιστορίες από πολλά μέρη της Ελλάδας και πλάσαμε με πηλό και πολλή φαντασία τα δικά μας παιχνίδια, εμπνευσμένα από την αρχαιότητα. Μικροί και μεγάλοι, πήραμε μέρος σε ένα ξεχωριστό τουρνουά μπάσκετ, παίζοντας για τη χαρά της συμμετοχής και της άθλησης, χωρίς ανταγωνισμό και έπαθλα.

Παρακολουθήσαμε βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από το Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας, ακούσαμε εξαιρετική λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική, χορέψαμε στην πλατεία του χωριού με δημοτικά τραγούδια ερμηνευμένα από νεαρούς μουσικούς και πήραμε μέρος σε μια μοναδική πατινάδα που σήκωσε όλο το χωριό στο πόδι, με ήχους από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Πραγματοποιήσαμε έναν ιστορικό περίπατο σε σημαντικά σημεία της Ραψάνης και συζητήσαμε για το πως διαμορφώθηκε αρχιτεκτονικά το χωριό στο βάθος των χρόνων, περιηγηθήκαμε στο παλαιότερο κτίσμα του χωριού, τον Άγιο Ιωάννη και τέλος, ταξιδέψαμε από τα αρχαία χρόνια μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με πυξίδα τη Γλώσσα και τη Ναυτοσύνη, μαθαίνοντας πώς αυτά τα στοιχεία διαμόρφωσαν την Ιστορία του Ελληνισμού.

Ξεχωριστή θέση στις δράσεις μας αποτέλεσε το αφιέρωμα στον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλακόπουλο, μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν εκλεκτοί καλεσμένοι από τον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και η οικογένεια του Γιώργου Μιχαλακόπουλου. Το ταλέντο, η στάση ζωής και το ήθος του σπουδαίου ηθοποιού, που αναδείχθηκαν μέσα από τα λόγια των ανθρώπων που γνώριζαν καλλιτεχνικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, καθώς και τα αποσπάσματα από το καλλιτεχνικό του έργο, που προβλήθηκαν στα πλαίσια του αφιερώματος, μας συγκίνησαν βαθιά και αποτελούν για μας πηγή έμπνευσης.

*Οι δράσεις μας πραγματοποιούνται με ελάχιστο προϋπολογισμό και βασίζονται στο μεράκι, στις ανθρώπινες σχέσεις, στις δημιουργικές συνεργασίες και στο συλλογικό πνεύμα. Ευχαριστούμε λοιπόν, την τοπική κοινότητα και όλους όσοι βοήθησαν και στήριξαν τις δράσεις μας με την παρουσία τους, τη συμμετοχή τους και την οικονομική συνεισφορά τους.

Κυρίως, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας με ιδιαίτερη προθυμία, παρά τα προσωπικά τους προγράμματα και τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και με την αφιλοκερδή και ζεστή συμμετοχή τους συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού προγράμματος εκδηλώσεων – δράσεων!

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας – “Ξενώνας Ραψάνης” του Α.Π.Θ. και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης, που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στους παρακάτω συνδέσμους:

www.xenonasrapsanis.gr 

https://www.facebook.com/xenonasrapsanis

https://www.facebook.com/rapsanilibrary

 

Μοιράσου το άρθρο