Larissa, GR
16°
Partly Cloudy
21h22h23h0h1h
14°C
14°C
13°C
13°C
13°C
Search
Close this search box.

Αυτή είναι η Μποτσουάνα – Η ιδιαίτερη χώρα της Αφρικής που ξαφνικά βρέθηκε στο επίκεντρο

Ο πλανήτης κινείται πλέον γύρω από μια χώρα της Αφρικής, την Μποτσουάνα, μιας και αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο εξαιτίας μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 και ονομάστηκε μετάλλαξη Όμικρον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Παρ’ όλα αυτά, η Μποτσουάνα «κρύβει» τα δικά της μυστικά και μπορεί να είναι μια μακρινή χώρα στην Αφρική, αλλά αξίζει να την επισκεφθούμε.

Μεγάλη αλλά αραιοκατοικημένη χώρα

Η Μποτσουάνα, το πλήρες όνομα της οποίας είναι Δημοκρατία της Μποτσουάνα, βρίσκεται στα νότια της Αφρικής και θεωρείται ένα περίκλειστο κράτος εφόσον δεν έχει διέξοδο στη θάλασσα. Ακόμα, συνορεύει με τη Νότια Αφρική στα νότια και στα νοτιοανατολικά, με τη Ναμίμπια στα δυτικά και στα βόρεια, με τη Ζιμπάμπουε στα βορειοανατολικά και συνδέεται με τη Ζάμπια μέσω περάσματος στον ποταμό Ζαμβέζη.
 
 Επίσης, η Μποτσουάνα είναι η 47η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο αφού καλύπτει 581.730 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά όσον αφορά στον πληθυσμό, έρχεται μόλις στην 145η θέση. Συγκεκριμένα, η χώρα με πρωτεύουσα την πόλη Γκαμπορόνε έχει 2.254.068 κατοίκους, σύμφωνα με εκτίμηση του 2018, με πυκνότητα 3,7 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και έτσι είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη.

Πατρίδα της ερήμου Καλαχάρι

Το 70% της έκτασης της Μποτσουάνα καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι, η οποία εκτείνεται σε περίπου 900.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έτσι σε αυτήν ανήκουν και τμήματα της Ναμίμπια και της Νότιας Αφρικής.
 
Επισημαίνεται ότι το όνομα «Καλαχάρι» προέρχεται είτε από τη λέξη «Kgala» («η μεγάλη δίψα») είτε από τη λέξη «Kgalagadi» («άνυδρο μέρος») στη γλώσσα της εθνοτικής ομάδας των Τσουάνα που είναι και η μεγαλύτερη στην Μποτσουάνα αφού σε αυτήν ανήκει το ήμισυ του πληθυσμού.

Ανεξάρτητο κράτος 55 ετών που μαστίζεται από HIV

Η πλειονότητα των κατοίκων δηλώνει ότι ασπάζεται τον Χριστιανισμό σε ποσοστό 73% (66% Προστενταντισμός, 7% άλλα δόγματα), ενώ μεγάλο ποσοστό που κυμαίνεται πέριξ του 20% είναι άθεο.
Στην Μποτσουάνα, πέρα από τα Αγγλικά, επίσημη γλώσσα και lingua franca του κράτους είναι και τα Τσουάνα που ομιλούνται κυρίως στα νότια της Αφρικής από 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πάντως, η Μποτσουάνα είναι σχετικά νέο κράτος αφού ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 30 Σεπτεμβρίου 1966, δηλαδή μόλις πριν από 55 χρόνια, και Πρόεδρος από την 1η Απριλίου 2018 είναι ο Μογκουέτσι Μασίσι και η οδήγηση γίνεται στα αριστερά των δρόμων.
Όσον αφορά στην οικονομία, κύριες πηγές εισοδήματος στην Μποτσουάνα αποτελούν η εξόρυξη ορυκτών, τα βοειδή και ο τουρισμός και νόμισμα της χώρας είναι το Πούλα, το οποίο ισούται με 0,075 ευρώ. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται, σύμφωνα με εκτίμηση για το 2021, στα 18.113 δολάρια ΗΠΑ και έτσι για τα δεδομένα της Αφρικής και -δη της υποσαχάριας Αφρικής- θεωρείται πολύ μεγάλο ποσό.
Εντούτοις, παρά την επιτυχία των προγραμμάτων για τη διάθεση θεραπειών και την εκπαίδευση του πληθυσμού σχετικά με το πώς να σταματήσει η εξάπλωση του ιού HIV και του AIDS, ο αριθμός οροθετικών ανθρώπων αυξήθηκε από 290.000 το 2005 σε 320.000 το 2013. Μάλιστα, έως το 2014, η Μποτσουάνα είχε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό επιπολασμού του HIV, αφού περίπου το 20% του πληθυσμού έχει μολυνθεί με την ασθένεια.

Πηγή: sputniknews.gr

Μοιράσου το άρθρο