Το Σάββατο 3 Αυγούστου, στις 21.00, στο θεατράκι του Μουσείου Οίνου & Αμπέλου, στα πλαίσια των καλοκαιρινών δράσεων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας – Ξενώνας Ραψάνης θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση ιδιαίτερης σημασίας, ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον σπουδαίο άνθρωπο και ηθοποιό που έφυγε πριν από μερικούς μήνες.
Το αφιέρωμα στον Γιώργο Μιχαλακόπουλο θα περιλαμβάνει αποσπάσματα από κορυφαίες στιγμές του καλλιτέχνη, τα οποία θα πλαισιωθούν από το λόγο τριών εκλεκτών καλεσμένων, που είχαν τη χαρά να βρίσκονται κοντά στον κ. Μιχαλακόπουλο, μέσα από συνεργασίες, καθώς και μέσα από τη βαθιά ανθρώπινη σχέση που δημιούργησαν.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
Απόστολος Βέττας, σκηνογράφος, αρχιτέκτων – καθηγητής Α.Π.Θ. ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ηθοποιός και η Μαρία Τσιμά, ηθοποιός.
Την εκδήλωση συντονίζει ο Σωτήρης Λαϊνάς, αν. επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.
Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια του Γιώργου Μιχαλακόπουλου για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε στο σχεδιασμό της εκδήλωσης με την εξασφάλιση αρχειακού υλικού και με τις προτάσεις της για τους ομιλητές του αφιερώματος.
Σας περιμένουμε όλες και όλους στο Μουσείο Οίνου & Αμπέλου για να μοιραστούμε μαζί ένα μικρό κομμάτι της ποιότητας και του ήθους του μεγάλου ηθοποιού Γιώργου Μιχαλακόπουλου.
Γιώργος Μιχαλακόπουλος – σύντομο βιογραφικό:
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1959 ως πρωτοετής σπουδαστής της Σχολής στην επεισοδιακή παράσταση του Καρόλου Κουν, «Όρνιθες» στο Ηρώδειο.
Μετά την αποφοίτησή του από το θέατρο Τέχνης και τις πρώτες του συνεργασίες με τον Κάρολο Κουν, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος συνέχισε τη θεατρική του καριέρα με το θίασο του Μουσούρη, με το θέατρο Λυκαβηττού- Άννας Συναδινού, με το θίασο του Δημήτρη Χορν, της Τζένης Καρέζη, της Ελλης Λαμπέτη κ.α.
Το 1973 ίδρυσε το Θέατρο Σάτιρας, ανεβάζοντας ως το 1975 εξαιρετικά έργα με πρώτη παράσταση το έργο του Κώστα Μουρσελά «Ω, τι κόσμος μπαμπά».
Από το 1975 συνεργάστηκε με άλλους εκλεκτούς θιάσους, σε ποιοτικές παραστάσεις, μέχρι το 1985 που ξεκίνησε η συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο, παίζοντας από έργα του Σαίξπηρ μέχρι και του Ιονέσκο, αλλά και αρχαία δράματα και αριστοφανικές κωμωδίες στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Το 1981, οργάνωσε στις φυλακές Κορυδαλλού το θεατρικό εργαστήρι με κρατούμενους, όπου και δίδαξε.
Στο θέατρο είχε εμφανιστεί σε παραστάσεις όπως: «Έγκλημα και Τιμωρία», «Ο θάνατος του εμποράκου», «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» και «Το τίμημα».
Ως θεατρικός σκηνοθέτης, σκηνοθέτησε αρκετά έργα, ανάμεσα στα οποία: «Τα παιδιά στο Δάσος του Ρομπέν» του Τζ. Κρόκερ, «Εκκλησιάζουσες» και «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, «Ο θάνατος του Εμποράκου» του ‘Αρθουρ Μίλερ, «Επιστάτης» του Χάρολντ Πίντερ.
Το ευρύ κοινό τον γνώρισε και τον λάτρεψε στην εμβληματική σειρά του Κώστα Μουρσελά «Εκείνος και Εκείνος» (1972), όπου ο Γ. Μιχαλακόπουλος ερμήνευσε με απαράμιλλο χιούμορ το ρόλο του «Σόλωνα» πλάι στον «Λουκά» του Βασίλη Διαμαντόπουλου.
Στον κινηματογράφο έπαιξε σε αρκετά έργα, κάνοντας το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1964, ερμηνεύοντας ρόλους στις ταινίες «Οι Φτωχοδιάβολοι», «Ο πολύτεκνος» και «Φεύγω με πίκρα στα ξένα». Ένας από τους χαρακτηριστικούς ρόλους του ήταν ο ποιητής Φανφάρας στην ταινία «Ξύπνα Βασίλη» του Γιάννη Δαλιανίδη (1969). Συμμετείχε επίσης, μεταξύ άλλων, στις ταινίες «Η ωραία του κουρέα» του Ντίνου Δημόπουλου (1969), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» του Γιάννη Δαλιανίδη (1968), «Ένα γελαστό απόγευμα» του Ανδρέα Θωμόπουλου (1979), «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1995), το «Φράγμα» του Δημήτρη Μακρή (1982).
Αξέχαστη ήταν επίσης η ερμηνεία του στην βραβευμένη ταινία «Ο Κύριος με τα Γκρι» του Περικλή Χούρσογλου το 1997.
Διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Θεάτρου.
Υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων κατά την περίοδο 1974-1986, και Αντιπρόεδρος του ΚΕ.Θ.Ε.Α.
Ήταν νυμφευμένος με την επίσης ηθοποιό Αθηνά Μιχαλακοπούλου και έχει δύο κόρες, την Ιωάννα, που είναι σκηνοθέτρια, με την οποία συνεργάστηκε σε αρκετές παραστάσεις και την Ελένη, που είναι ζωγράφος.