Larissa, GR
14°
Partly Cloudy
13h14h15h16h17h
17°C
18°C
19°C
19°C
18°C
Search
Close this search box.

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας: Εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μια νέα περιοδική έκθεση πραγματοποιείται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, από 26 Φεβρουαρίου – 12 Μαΐου 2024, αφιερωμένη αυτή τη φορά στον Τύρναβο, τη σημαντικότερη, για τον ελληνικό πληθυσμό, πόλη της Θεσσαλίας στους προηγούμενους αιώνες. Η έκθεση, με τίτλο «Εγκώμιον Τυρνάβου», συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και περιλαμβάνει εικόνες από τους ναούς των Αγίων Αναργύρων, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Τριάδας και Παναγίας Φανερωμένης, καθώς και έργα αργυροχοΐας, που φανερώνουν τη σημασία των εργαστηρίων του Τυρνάβου τον 17ο αιώνα.

Την εποχή εκείνη, οπότε ιδρύθηκε επίσης το σπουδαίο σχολείο του οικισμού, ο Τύρναβος περιγράφεται ως μεγάλη και ευχάριστη πολιτεία με 18 εκκλησίες και ωραία σπίτια, που φιλοξενούσε πρεσβευτές ξένων χωρών, καθώς ο σουλτάνος είχε για ένα διάστημα εγκατασταθεί στη Λάρισα.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι εικόνες του γνωστού Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου Αγοραστού (1668), που εντυπωσιάζουν με τους αναγεννησιακούς θρόνους και την επιμελημένη τεχνική. Συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του Διαχρονικού Μουσείου με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Με την ευκαιρία της παραπάνω έκθεσης και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και της Προϊσταμένης κ. Σταυρούλας Σδρόλια, το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στις 09.30 το πρωί ,θα πραγματοποιηθούν in-situ μετρήσεις (στο χώρο του Μουσείου τύπου Σεμιναρίου) με χρήση μη-καταστροφικών τεχνικών (φορητή φασματοσκοπία Raman&XRF) καθώς και χρήση πολυφασματικής κάμερας (multi-spectral imaging), με σκοπό την ταυτοποίηση των χρωστικών του ζωγράφου Αντωνίου Αγοραστού.

Τις μετρήσεις θα πραγματοποιήσει η Υποψ. Δρ. Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης Σταυρούλα Νάκου, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Θεοδώρου Γκανέτσου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Τις μετρήσεις καθώς και την παρουσίαση του έργου συντήρησης των εικόνων από τη κ. Νάκου Σταυρούλα, θα παρακολουθήσουν υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , με πρωτοβουλία και τη συνεργασία του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Βαραλή..

Σημειώνεται ότι η συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας/Τμήμα ΙΑΚΑ και του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , είναι ιδιαίτερα στενή τα τελευταία χρόνια , αφού οι παραπάνω Φορείς , με τη συνεργασία και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, έχουν θεσμοθετήσει για την Ελλάδα , τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ήδη έχουν διοργανωθεί τα πέντε πρώτα), συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον, κάθε δύο χρόνια , όλων των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων από την Ελλάδα ,την Κύπρο και όλο τον κόσμο, όπου εξετάζονται όλες οι παγκόσμιες προκλήσεις που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά του ανθρώπου ,αλλά κυρίως, τον Ελληνικό Πολιτισμό, τον οποίο και αναδεικνύουν σε όλο τον κόσμο.

Εξάλλου, οι δύο καθηγητές πανεπιστημίου, οι κ.κ. Θεόδ. Γκανέτσος και Ιωάννης Βαραλής, όπως, επίσης και ο κ. Κων. Σκριάπας (Πρόεδρος Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ») , αποτελούν τα τρία από τα πέντε Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των παραπάνω περίφημων Συνεδρίων, που τελούν υπό την Αιγίδα της Πολιτείας και της Εκκλησίας(Οικουμενικό Πατριαρχείο) και πολλών παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών( OHE,UNESCO, ICOMOS,ICOM, Πρεσβειών κ.ά.)

Η συνεργασία αυτή επεκτείνεται και σε άλλες δράσεις που αφορούν την έρευνα, την καταγραφή, τη συντήρηση, την ψηφιοποίηση , την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογικών , της πληροφορικής και συσκευών υψηλής τεχνολογίας.

Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μοιράσου το άρθρο