Larissa, GR
13°
Partly Cloudy
23h0h1h2h3h
13°C
13°C
13°C
14°C
14°C
Search
Close this search box.

Δωρεάν εκπαίδευση επιστημόνων στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με Μη Καταστρεπτικές Τεχνικές

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παίρνουν μια εξαιρετική πρωτοβουλία και συνδιοργανώνουν, για την Ελλάδα, μαζί με την Αντιδημαρχία  Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την ΕΚΠΟΛ- Περιφέρειας Θεσσαλίας, ένα στοχευμένο σεμινάριο/ Εργαστήριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μη καταστροφικές τεχνικές.

Η δράση αυτή υποστηρίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

Για το σκοπό αυτό, διοργανώνεται, για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, στη Λάρισα  (Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας –Μουσείο «Γ.Ι. Κατσίγρα») το Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, εξειδικευμένο διήμερο Σεμινάριο/Εργαστήριο, με τίτλο: «Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες – εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους».

 

Ποιους αφορά 

Στo Σεμινάριo/ Εργαστήριo, που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα εκπαιδευτούν επιστήμονες , όλων των ειδικοτήτων που ασχολούνται με την μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ειδικότερα το Σεμινάριο/Εργαστήριο αφορά: Αρχαιολόγους, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικούς, φοιτητές Πληροφορικής , Ιστορίας –Αρχαιολογίας , Μηχανικούς Σχεδίασης Συστημάτων, Φυσικούς, Χημικούς, ανεξάρτητους ερευνητές-επιστήμονες, Στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘ και Β’ Βαθμού, υπεύθυνους δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών μουσείων, εκπροσώπους Μητροπόλεων  κ.ά.

Η εκπαίδευση θα γίνει σε περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων (20 άτομα, μετά από επιλογή),  λόγω πρακτικών εφαρμογών και μετρήσεων κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι οποίοι και πρέπει έγκαιρα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο Link https://ndt.uniwa.gr/seminaria/, στην πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ήδη έχει προκύψει εντονότατο ενδιαφέρον από πλευράς ενδιαφερόμενων επιστημόνων.

Την εξειδικευμένη εκπαίδευση αναλαμβάνει η πρωτοπόρα και διεθνώς αναγνωρισμένη επιστημονική ομάδα του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Θεόδωρου Γκανέτσου (Εργαστήριο Μη Καταστρεπτικών Τεχνικών), μεταφέροντας συμπυκνωμένη γνώση στην ανάδειξη και ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, χρησιμοποιώντας συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα καλής πρακτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα , μετακινείται στην περιφέρεια και εκπαιδεύει επιστήμονες στο χώρο τους, με φορητές συσκευές.

Θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευόμενους.

Καινοτόμες συνεργασίες του  Δήμου  Λαρισαίων και της  ΕΚΠΟΛ σε θέματα Πολιτισμού

Είναι γενικά αποδεκτό ότι όλη η ανθρωπότητα και οι θεσμοί της (κυβερνήσεις ,Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα και Κοινωνία των Πολιτών) θα πρέπει να προφυλάξουν, να καταγράψουν, να διασώσουν, αλά και να αναδείξουν τον πολιτισμό του Ανθρώπου.

Η συνεργασία των παραπάνω Φορέων υπηρετεί τους παραπάνω στόχους και  θεωρείται πρωτοπόρα σε διεθνές επίπεδο, ενώ υλοποιείται από πολύ σοβαρούς φορείς (Παν/μιο Δυτ. Αττικής , Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, e RA), που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γνώσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ,ακόμα, έχουν τη βούληση και τη διάθεση να τη μεταλαμπαδεύσουν, εντελώς δωρεάν, σε άλλους επιστήμονες, οι οποίοι αποκτούν σοβαρές δεξιότητες και προάγουν την Επιστήμη. 

Με την υλοποίηση τέτοιων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων, καθίστανται πρωτοπόροι στον τομέα  της δημιουργίας της επόμενης γενιάς επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, αφού στηρίζουν  πρωτοβουλίες που αφορούν την μελέτη, την έρευνα, την καταγραφή, την ψηφιοποίηση, τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ διεκδικούν προγράμματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων τους και παράλληλα με τον τρόπο αυτό δημιουργούν προϋποθέσεις αύξησης του πολιτιστικού τους τουρισμού στην περιοχή.

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, διαμορφώνονται συνθήκες συνεργασίας με τους πρωτοπόρους στον χώρο της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, αφού οι Φορείς υλοποίησης του Σεμιναρίου/Εργαστηρίου (ΠΑΔΑ, Δίκτυο «Περραιβία»,e RA κ.ά.) έχουν θεσμοθετήσει για την Ελλάδα τα περίφημα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό της Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολλών Ελληνικών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (Unesco, IIcomos,Icom, E.E. κ.ά.), συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, προωθούν διακρατικές συνεργασίες σε θέματα Πολιτισμού, ενώ, ήδη, έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση διήμερου επιστημονικού Forum για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ευρώπης Europeana, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου.

Οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών Φορέων κ.κ. Πάνος Σάπκας (Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων), Γεώργιος Κίτσιος (ΕΚΠΟΛ-Περιφέρειας Θεσσαλίας), Θεόδωρος Γκανέτσος (Πα.Δ.Α.) και Κώστας Σκριάπας (Δίκτυο «Περραιβία»), πιστεύουν ότι με την υλοποίηση εξειδικευμένων και πρωτοπόρων δράσεων, υπό την Αιγίδα, μάλιστα, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενδυναμώνεται το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, στην μελέτη, καταγραφή, ψηφιοποίηση, διάσωση και ανάδειξη των αγαθών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με Μη Καταστροφικές Τεχνικές, ενημερώνεται για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της Ψηφιοποίησης και καθιστά την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων, ως Πυλώνα Καινοτομίας που  προάγει την επιστημονική γνώση, διασυνδέεται με τα κέντρα των εξελίξεων στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εργάζεται για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας  πλούτου (άυλου και υλικού) και της μετατροπής της Λάρισας και της Θεσσαλίας  σε έναν ελκυστικό προορισμό Πολιτιστικού Τουρισμού.

Φόρμα  δωρεάν εγγραφών στο link.

 

Μοιράσου το άρθρο