Ρώτησα τον μάντη και προφήτη της σύγχρονης εποχής, γνωστό και ως «ChatGPT» να μου απαντήσει ποια είναι η πιο συχνή απάντηση στην ερώτηση: «Τι θα έκανες αν είχες μια χρονομηχανή;» Οι απαντήσεις του δεν με εξέπληξαν. Σύμφωνα με έρευνες, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θα χρησιμοποιούσε τη χρονομηχανή, για να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, να διορθώσει προσωπικά λάθη του παρελθόντος και να περάσει περισσότερο χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα. Κάποιοι άλλοι θα ταξίδευαν, για να σταθούν μάρτυρες σε κοσμοϊστορικά γεγονότα, να γνωρίσουν μεγάλες προσωπικότητες, για να κρεμαστούν από τα χείλη τους ακούγοντας πρώτη φορά τις σοφές σκέψεις τους.
Μια μικρή μερίδα ονειροπόλων θα έβαζε πλώρη για τα άγραφα του μέλλοντος.
Ίσως κανείς στο άκουσμα της χρονομηχανής σκεφτεί ότι πρόκειται για αντικείμενο που κατοικεί στα βάθη της επιστημονικής φαντασίας. Να, όμως, που οι χρονομηχανές μπορούν να είναι και αντικείμενα που λογίζουμε ως άψυχα, που κουβαλούν και φυλάσσουν μέσα τους χιλιάδες αναμνήσεις σαν αόρατοι σκληροί δίσκοι.
Στο πλαίσιο του 12ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης παρουσιάζεται η έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Χρονομηχανή: Ένα ταξίδι σ’ έναν καλύτερο κόσμο». Η έκθεση φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισαςκαι εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 26 Αυγούστου και ώρα 19.30 με την έναρξη του φεστιβάλ.
Ένα σύνολο εννοιολογικών έργων που εμπνέονται από την ανθρώπινη ανάγκη για την αναζήτηση της ελπίδας, μεταφέρουν τον θεατή σε μια απροσδιόριστη διάσταση, εκεί όπου τα κοντέρ του χρόνου δεν χτυπούν, αφήνοντάς τον να βιώσει τον ρόλο του χρονοταξιδευτή. Την έκθεση απαρτίζουν έργα που σχεδόν ισορροπούν ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον. Κοινό σημείο τομής τους, η σύνθεση της δομής τους. Σε καθένα από τα οκτώ έργα διακρίνει κανείς δανεισμένα αντικείμενα ή εικόνες από τον δικό μας κόσμο, που εικαστικά σμιλεύονται ενσωματώνοντας εικασίες για τη ζωή του μέλλοντος.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
Διάρκεια έκθεσης: 26/08 – 30/09/2024
Σχεδιασμός & επιμέλεια έκθεσης:
Αντιγόνη Καψάλη
Ιστορικός Τέχνης / Ανεξάρτητη Επιμελήτρια / Εικαστικός
Στην έκθεση συμμετέχουν:
Βρυττιά Γρηγορία, Γκέκα Πέννυ, Πλουμής Παναγιώτης, Σεϊτάνη Ζωή, Σερβετάς Γιώργος, Τσιάτσιου Θεοδώρα, Τσιόγκα Βιβή, karl grümpe & rene p.g.