Larissa, GR
27°
Fair
16h17h18h19h20h
27°C
27°C
26°C
24°C
22°C
Search
Close this search box.

Εγκαινιάστηκε η έκθεση “Ο Βυθομετρητής της Κουκουβάγιας” στην γκαλερί Braggart

Εγκαινιάστηκε σήμερα η συνεργατική εικαστική έκθεση “Ο Βυθομετρητής της Κουκουβάγιας” στην γκαλερί Braggart από την εικαστική ομάδα Εν-φλώ (Εν Φλωρίνņ).

 

Η εικαστική ομάδα Εν-φλώ (Εν Φλωρίνņ) σχηματίστηκε στις αρχές του 2011 από φοιτητές, αποφοίτους και διδάσκοντες της Σχολής Καλών Τεχνών, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό να είναι παρούσα με δράσεις σε καίρια γεγονότα και συναντήσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Η εικαστική ομάδα Εν-φλώ διερευνά τον απόηχο του κατακλυσμού στην Θεσσαλία, το Φθινόπωρο του 2023. Τέσσερεις δράσεις έχουν ωριμάσει στα σπάργανα της Θεσσαλίας, όπως εξηγεί ο εικαστικός Χάρης Kοντοσφύρης ” ήρθαμε έναν χρόνο μετά να ‘υπογραμμίσουμε’ τα γεγονότα”. Η ομάδα τελεί μνημονικές παραβολές με δυο επι-τόπου επιτελέσεις επικλήσεων (χωριά Μεταμόρφωση και Ροπωτό Τρικάλων) και τώρα δυο εκθέσεις σε υπόγεια της πόλης της Λάρισας(project rooms των Cask Gallery και  Braggart gallery Λάρισα).

Ακόμη ο εικαστικός Χρήστος Μπουρονίκος σημείωσε ότι “ήθελα να συμβάλλω και εγώ σε αυτή την εκδήλωση που αναμοχλεύει τις ‘αδυναμίες’ του κράτους που καθυστερούν την αποκατάσταση στη Θεσσαλία”.

«Μας τρέλανε φέτος ο καιρός με τις βροχές, πάρα πολλές βροχές, εμένα μ’ αρέσουν οι βροχές, στην ποίησή μου υπάρχει η βροχή, αλλά όχι αυτός ο κατακλυσμός, αυτή η καταστροφή. Εμένα μ’ αρέσουν οι απαλές βροχές, οι ρομαντικές βροχές», αυτοσαρκάζονταν ο Μίλτος Σαχτούρης στα ογδόντα τέσσερα του. Ο Ενιπέας ποταμός, ο Σοφαδίτης, ο Καλέντζης και ο Καράμπαλης υδροδότες και υδροχόοι του Πηνίου εκείνη την ημέρα «θεογόνισαν» την Θεσσαλία. Ήταν Πέμπτη του Σεπτέμβρη, γύρω στις 10.30 το βράδυ και επί τετραημέρου… ο κατακλυσμός ήταν καταστροφικός και ανυπέρβλητος. Το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας εμφάνισε ένταση βροχόπτωσης με μεγάλη διάρκεια και μακρά περίοδο αποστράγγισης. Η ανάμνηση της καταστροφής είναι δυσοίωνη.

Η Braggart gallery θέλοντας να ενισχύσει το διάλογο στα μεγάλα διλλήματα του καιρού μας που έχουν να κάνουν με την εξοικείωση και την ανοικείωση στην εποχή της υπερτοπικής πληροφορίας και τεχνολογίας οργάνωσε με την εναλλακτική εικαστική ομάδα Εν-φλώ μια μνημονική εικαστική αναφορά στον καταστρεπτικό κατακλυσμό του Σεπτεμβρίου 2023.

Μια κουκουβάγια ορμά στους επισκέπτες και ένας ποιητής, δημιουργός παραμένει εγκλωβισμένος για πάντα πάνω σε μια σκάλα περιμένοντας να υποχωρήσει η απαγγέλουσα μουρμούρα των  νερών. Εικαστικές εγκαταστάσεις με βίντεο, ήχο, ζωγραφική, κατασκευές, γλυπτική στο ισόγειο και τον υπόγειο χώρο της Braggart gallery.

Συμμετέχουν οι: Σοφία Αντωνακάκη, Βιολέτα Γαζέα, Πηνελόπη Δάλλη, Λέα Καββαδία, Στέλιος Καράς, Χάρης Κοντοσφύρης, Σοφία Λεωνίδου, Αθανασία Λυκουρέση, Χρήστος Μπουρονίκος, Βασίλης Σέντζας, Κώστας Σολάκης, Χριστίνα Σταθοπούλου,  Πηνελόπη Σχιζοδήμου, Τζίνα Τσιτσέρη.

 

Αλληλεπίδραση: Χάρης Kοντοσφύρης

Σχεδιασμός λογότυπου: Λέα Καββαδία

Ευχαριστίες εκφράζονται στην Στέλλα Κασίδου για την συμβολή της.

Διοργάνωση: Braggart Contemporary Gallery

Διάρκεια: 05-30 Σεπτεμβρίου 2024

Ωράριο: Δευτέρα κλειστά Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 9:30-16:00

Τετάρτη Παρασκευή: 10:00-14:00 και 17:30-21:00

Τόπος: Braggart Gallery (art box) και στον υπόγειο χώρο Παπακυριαζή 55 Λάρισα Τ:2416007422

 

Δείτε περισσότερα στο larissapress.gr

 

Μοιράσου το άρθρο