Το ημερολόγιο έγραφε 27 Ιανουαρίου 1945 τη μέρα που οι στρατιώτες της 60ης σοβιετικής μεραρχίας απελευθέρωσαν το ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς, αντικρίζοντας με φρίκη τους ελάχιστους σκελετωμένους κρατούμενους, που οι Γερμανοί δεν είχαν προλάβει να θανατώσουν και τις τρομερές εγκαταστάσεις του, που λειτούργησαν ως βιομηχανία θανάτου, αφανίζοντας εκατομμύρια υπάρξεις. Είχαν μόλις ανακαλύψει το Ολοκαύτωμα, που στοίχισε τη ζωή σε 6.000.000 Εβραίους, ανάμεσά τους σε 63.000 Έλληνες, από τους οποίους οι 235 ήταν Λαρισαίοι συμπολίτες μας.
Σε ανάμνηση της παραπάνω ημερομηνίας, που σηματοδότησε και την απελευθέρωση ολόκληρης της Ανθρωπότητας από τη ναζιστική βαρβαρότητα, καθιερώθηκε παγκοσμίως από τον ΟΗΕ η ημέρα αυτή ως «Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Εβραϊκού λαού». Στην Ελλάδα, με τον Νόμο 3218/2004, που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων, ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας τιμούν την Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου. Στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων. Στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με κεντρική ομιλήτρια την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 θυμάτων του Ολοκαυτώματος, χαιρετισμούς και μουσικό αφιέρωμα από την Λουκία Βαλάση και καταξιωμένους Λαρισαίους μουσικούς. Τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης θα κάνει ο κ. Βαγγέλης Κολώνας και τον συντονισμό ο δημοσιογράφος κ. Λευτέρης Παπαστεργίου.
Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου και ώρα 10 π.μ., υπό την αιγίδα των παραπάνω φορέων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας η καθιερωμένη πλέον στην πόλη μας εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας για το Ολοκαύτωμα, που απευθύνεται σε μαθητές. Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς των εκπροσώπων της Εκπαίδευσης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας, μαθητές 20 Γυμνασίων και Λυκείων του νομού θα παρουσιάσουν ειδικά αφιερώματα, που έχουν ετοιμάσει στα σχολεία τους, πάνω στο θέμα της φετινής εκδήλωσης που είναι «Το δράμα του Ολοκαυτώματος γίνεται Τέχνη». Τον συντονισμό θα κάνει η κ. Δέσποινα Κρομμύδα, Υπεύθυνη Σχολικών Δράσεων και Διαγωνισμών Δ/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, αντιπροσωπείες μαθητών θα καταθέσουν στεφάνια στην αναθηματική στήλη της Άννας Φρανκ στην ομώνυμη πλατεία, στη μνήμη των 1.500.000 παιδιών που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.
Στις επετειακές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα συμμετέχει για πέμπτη συνεχή χρονιά και το Θεσσαλικό Θέατρο, τιμώντας τον ρόλο του ως φορέα παραγωγής πολιτισμού στον τόπο μας. Περισσότερες πληροφορίες για την ειδική παράσταση που θα δοθεί για το Λαρισαϊκό κοινό, με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας – Γαλλικής Πρεσβείας, θα ανακοινωθούν σύντομα.
Καλούνται όλοι οι συμπολίτες να παρακολουθήσουν τις παραπάνω εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος, που δεν έχουν μόνο τελετουργικό χαρακτήρα. Ο απώτερος σκοπός τους είναι να διδάξουν, να προβληματίσουν και να αποτελέσουν θεμέλιο στην οικοδόμηση ενός κόσμου απαλλαγμένου από φαινόμενα προκατάληψης και μισαλλοδοξίας, ενός κόσμου ειρήνης, δικαιοσύνης και ελευθερίας, τον οποίο οφείλουμε στις επόμενες γενιές.