Στη Λογοτεχνική Γωνία, τον νέο χώρο πολιτισμού με επίκεντρο τη λογοτεχνία στη Λάρισα, διοργανώνεται, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την ΑΜΚΕ «Θράκα», το «Art Talk».
Η πρώτη εκδήλωση λαμβάνει χώρα την Πέμπτη 8/12 και ώρα 20.00.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη συνάντηση μεταξύ των εικαστικών τεχνών και της λογοτεχνίας που θα πραγματοποιείται κάθε 15 μέρες.
Ο Θάνος Γώγος, εκδότης της «Θράκας» και διευθυντής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης και η Αντιγόνη Καψάλη εικαστικός, ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια εικαστικών εκθέσεων, θα συστήνουν στο φιλότεχνο κοινό της πόλης έναν εικαστικό, παρέα με έναν ποιητή ή λογοτέχνη.
Ένα καλλιτεχνικό σταυροδρόμι υπό μορφή συζήτησης, με σύγχρονη εικαστική τέχνη και απαγγελίες, θα ξεκινά με διάδραση μεταξύ των καλλιτεχνών και στη συνέχεια η σκυτάλη θα περνάει στο κοινό που θα παρακολουθεί, δημιουργώντας ένα εύφορο έδαφος και δίνοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να συζητήσουν τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς τους με τους δημιουργούς.
Η πρώτη εκδήλωση φιλοξενεί την εικαστικό Ελένη Σαρλή και την ποιήτρια Marija Dejanovic, δύο καλλιτέχνιδες που συνεργάστηκαν καλλιτεχνικά το 2019 στο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, με την Ε. Σαρλή να φιλοτεχνεί εικαστικά το ποίημα με τίτλο «Το εωθινό» της Μ. Dejanovic στην έκθεση «Ένα έργο, για ένα ποίημα».
Η Marija Dejanović (1992) είναι ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας. Σπούδασε Συγκριτική Φιλολογία και Παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ. Ζει μεταξύ Ζάγκρεμπ, Κροατίαs και Λάρισας και έχει εκδώσει τρία βιβλία ποίησης: 2018 – Etika kruha i konja (Βραβείο Goran για νέους ποιητές, βραβείο Kvirin για νέους ποιητές), 2019 – Središnji god (Βραβείο Zdravko Pucak για νέους ποιητές), 2021 – Dobrota razdvaja dan i noć (επιλεγμένη λίστα για το μεγαλύτερο Κροατικό βραβείο ποίησης, Tin Ujević) και μία θεατρική παράσταση Ne moramo više govoriti, svi su otišli (Βραβείο Marin Držić για το έτος 2020 από το Υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας).
Μεμονωμένα ποιήματά της βραβεύτηκαν με το Βραβείο Milo Bošković (2021), το Βραβείο DiBiase Poetry Contest (2021) και το Βραβείο Castello di Duino (2022).
Στην Ελλάδα εκδόθηκε μία τρίγλωσση επιλογή της τελευταίας της ποίησης Ορατό Οστό (2020, Κύκλος Ποιητών), ενώ μεταφρασμένα ποιήματά της δημοσιεύτηκαν σε περίπου 15 γλώσσες του κόσμου.
Είναι μέλος της Κροατικής Εταιρείας Συγγραφέων, του Κέντρου PEN της Κροατίας και της πλατφόρμας διεθνών ποιητών και φεστιβάλ Versopolis. Είναι μία από τις συντάκτριες του περιοδικού Tema και αναπληρώτρια διευθύντρια του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης.
Η Ελένη Σαρλή είναι εικαστικός γεννημένη στη Λάρισα το 1989. Έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας το 2014 και έχει μεταπτυχιακό στον Μεταβιομηχανικό Σχεδιασμό το οποίο εκπονήθηκε στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2018.