Ξεκίνησαν από σήμερα οι αιτήσεις συμμετοχής στα εργαστήρια του 8ου Μύλου Παραστατικών Τεχνών που συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία και το ΣμουΘ από 17-26 Σεπτεμβρίου στον Μύλο του Παππά.
Όλα τα εργαστήρια προσφέρονται δωρεάν και η είσοδος σε αυτά θα γίνεται τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.
Τα εργαστήρια που προσφέρονται φέτος είναι:
1000 FACES – Εργαστήρι δημιουργίας προσωπογραφιών με την Λωξάνδρα Λούκας και την ομάδα Εν Δυνάμει
Σάββατο 18/9, 11:00 – 13:00
Μύλος του Παππά, 2ος όροφος
ΚΙΝΕΜΟ – Εργαστήρι σωματικού θεάτρου με την ομάδα HIPPO
Κυριακή 19/9, 10:00 – 12:30
Μύλος του Παππά, 3ος όροφος
Το σώμα σε μετάβαση στις παραστατικές τέχνες – Εργαστήρι – συζήτηση για νέους 18-30 ετών
Πέμπτη 23/09, 15:00-17:00
Μύλος του Παππά, 2ος όροφος
Εργαστήρι βωβού σωματικού θεάτρου με την ομάδα Art Vouveau
Σάββατο 25/9, 11:00 – 14:00
Μύλος του Παππά, 2ος όροφος
Για να δηλώσετε συμμετοχή στα εργαστήρια παρακαλούμε συμπληρώστε την online φόρμα εδώ:https://mpart.gr/el/contact/
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6943956171
*Οι συμμετέχοντες, αφού λάβουν επιβεβαίωση της συμμετοχής τους στα εργαστήρια, θα πρέπει κατά την είσοδό τους να προσκομίσουν ένα από τα 3 έγγραφα: πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό PCR test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών.
Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια:
1000 FACES
“Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό, αλλά όλοι τόσο μοναδικοί. Έτσι και η μέθοδος αυτή. Ξεκινάει με δύο κύκλους, έναν μικρό και έναν μεγάλο. Κανένα πρόσωπο δεν είναι ίδιο”.
Το project 1000 FACES – 1000 ΠΡΟΣΩΠΑ προέκυψε από την Λωξάνδρα Λούκας, καλλιτέχνιδα με σύνδρομο Down και μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει, με τη μέθοδο που δημιούργησε και προσάρμοσε στις δυνατότητές της με την Ελένη Δημοπούλου, ανοιχτή σε όλες τις ηλικίες.
Συντονίζουν: Λωξάνδρα Λούκας και η ομάδα Εν Δυνάμει
Λίγα λόγια για το πρότζεκτ:
Με την στήριξη της ομάδας Εν Δυνάμει, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε 1000 πρόσωπα με την μέθοδο της Λωξάνδρας, ώστε να φτιαχτεί μία τεράστια “κοινωνία” με ανθρώπους διαφορετικούς.
Στόχος μας είναι, τα χιλιάδες πρόσωπα που προκύπτουν από τα εργαστήρια να δημιουργήσουν μια τεράστια έκθεση πορτρέτων, μία νέα τεράστια μοναδική κοινωνία.
Λίγα λόγια για την ομάδα Εν Δυνάμει:
Η ομάδαΕν Δυνάμει είναι μία κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Μέσα από τις δράσεις της προτείνει ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το “ανοίκειο”, το “περίεργο”, το “διαφορετικό” και το “ξένο” ενσωματώνονται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το.
Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας στηρίζεται στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ όλων των μελών της, επιχειρώντας να εμπνεύσει κι άλλους ανθρώπους να σταματήσουν να αντιλαμβάνονται το κοινωνικό σύμπλεγμα με στερεοτυπικό τρόπο και συμβατικές φόρμες. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας, η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών.
KΙΝΕΜO
Το kinemo είναι ένα θεατρικό σεμινάριο που απευθύνεται σε εφήβους ή ενήλικες ερασιτέχνες ηθοποιούς, χορευτές, σπουδαστές και σε όσους ασχολούνται με την κίνηση και το θέατρο.
Στο σεμινάριο θα γίνει εισαγωγή στην έννοια του kinemo, που είναι μια μέθοδος προσέγγισης της θεατρικής πράξης και βασίζεται στο σώμα.Το kinemo αποτελεί ένα θεατρικό εργαλείο που δημιουργήθηκε από την ομάδα Hippo Theatre Group.
Πλήρης ανάλυση και περιγραφή του έχει αποτυπωθεί στο σχετικό βιβλίο που εξέδωσε η ομάδα τον Νοέμβρη του 2018.
Από το 2010 η θεατρική ομάδα Hippo έχει ξεκινήσει μια πολυδιάστατη έρευνα πάνω στο σώμα του ηθοποιού και τις εκφραστικές του δυνατότητες σε Αμερική, Καναδά, Ευρώπη και Ελλάδα.
Συμπεράσματα, κατακτήσεις και αποτελέσματα αυτής της εν εξελίξει ερευνητικής διαδικασίας θα αποτελέσουν μέρος του σεμιναρίου. Πέρα από τις προσωπική εμπειρία της ομάδας, το σεμινάριο θα βασιστεί σε αρχές που έχουν επεξεργαστεί μεγάλοι θεωρητικοί του θεάτρου όπως Γκροτόφκσι, Μπάρμπα, Johnston.
Συντονίζουν: Αλέξανδρος Ράπτης, Χριστίνα Μπακαστάθη, Ανδρομάχη Μακρίδου
Λίγα λόγια για την ομάδα:
Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο. Έχει κάνει παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Βασική μέριμνα της ομάδας υπήρξε πάντα η κινητικότητα και η επικοινωνία με όσο δυνατόν περισσότερες κοινότητες σε χωριά και πόλεις εντός κι εκτός Ελλάδας.
H ομάδα ξεκίνησε από την επαρχιακή πόλη των Σερρών και επεκτάθηκε σταδιακά στην ηπειρωτική και νησιώτικη Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό της η παρουσίαση παραστάσεων ακόμα και σε πολύ μικρά χωριά αλλά και πόλεις ή νησιά της παραμεθορίου.
Πραγματοποίησε περιοδείες εκτός Ελλάδας, στην Κύπρο, στις Η.Π.Α., στον Καναδά, στην Αγγλία, στην Γερμανία, στο Βέλγιο, την Ελβετία, την Ολλανδία και την Αυστραλία. Με τον τρόπο αυτό συνέβαλε τα μέγιστα στην ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό και στη σύσφιξη πολιτιστικών σχέσεων του απόδημου ελληνισμού με την μητροπολιτική Ελλάδα.
Η ομάδα παρουσίασε θεατρικά προγράμματα και βιωματικά σεμινάρια σε παιδιά και ενήλικες με ελλιπή γνώση ελληνικών (ή και με μηδενική γνώση) καθώς πρόκειται για γόνους τρίτης και τέταρτης γενιάς μεταναστών με θαυμαστά αποτελέσματα.
Η δράση της ομάδας κρίθηκε από εκπαιδευτικές κοινότητες και συλλόγους γονέων του εξωτερικού ως εξαιρετικής σημασίας.
Το σώμα σε μετάβαση στις παραστατικές τέχνες – Εργαστήρι-συζήτηση για νέους 18-30 ετών
Στο πλαίσιο της έρευνας και των εκπαιδευτικών δράσεων του ευρωπαϊκού σχεδίου “Body Shining” (Erasmus+), που στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του body shaming και στην προώθηση της θετικής στάσης των νέων προς το σώμα (body positivity), το ΣΜουΘ θέτει ερωτήματα σχετικά με την αντίληψη του σώματος και όσων αυτό συνυποδηλώνει στις παραστατικές τέχνες και καλεί νέους ενδιαφερόμενους ηλικίας 18-30 ετών να εμπλακούν σε μια ανοιχτή συζήτηση, με αναφορές σε παραδείγματα από την πρόσφατη ιστορία του θεάτρου και του χορού.
Το συγκεκριμένο εργαστήρι αποτελεί το πρώτο μιας σειράς 5 εργαστηρίων Body Shining που θα ολοκληρωθούν ως τον Οκτώβριο του 2021.
Συντονίζουν: Ανδρέας Αλμπάνης, Δήμητρα Ζαχαρούλη- Body Shining/ΣΜουΘ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΒΩΒΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ – ART VOUVEAU
Αυτό το θεατρικό εργαστήρι απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με μια καινούρια σωματική γλώσσα, να αφυπνίσουν τις ιδιαίτερες σωματικές τους ποιότητες και ικανότητες, να διεγείρουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Σας προσκαλούμε να έρθετε και να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ρόλους και ιστορίες με όχημα τη φαντασία και το σώμα μας.
Μέσα από πρωτότυπες σωματικές ασκήσεις και διασκεδαστικούς αυτοσχεδιασμούς θα ερευνήσουμε νέους τρόπους κίνησης, θα δημιουργήσουμε τους δικούς μας χαρακτήρες και θα αλληλεπιδράσουμε με τους συμπαίκτες μας.
Συντονίζουν: Θανάσης Μεγαλόπουλος, Φοίβος Συμεωνίδης, Δανάη Τίκου
Λίγα λόγια για την ομάδα:
Η θεατρική ομάδα Art Vouveau ιδρύθηκε το 2013 στην Αθήνα.
Ένας από τους βασικούς στόχους της ομάδας είναι να επικοινωνήσει την δουλειά της σε φεστιβάλ θεάτρου εντός και εκτός συνόρων. Έχει ήδη λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ μεταξύ των οποίων είναι το 5ο και 6ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Θεάτρου της Προύσας (Τουρκία), το 20ο Φεστιβάλ Θεάτρου της Μαύρης Θάλασσας στην Τραπεζούντα (Τουρκία), το Santorini Arts Factory Festival, το Φεστιβάλ του Θεάτρου Αλώνι (Πήλιο), το 8ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος (Ελευσίνα), κ.α.
Παράλληλα, βασική προτεραιότητα της ομάδας είναι η διεξαγωγή σεμιναρίων βωβού θεάτρου. Επίσης, είναι συνεργαζόμενο μέλος του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων.
Έχει συμμετάσχει σε δράσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου όπως διοργάνωση σεμιναρίου στη Λέσχη Φιλίας Γκράβας, ανοιχτή παράσταση για τους πρόσφυγες του camp του Ελαιώνα, κ.α.