Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παραμένει ανοιχτή για τους επισκέπτες με ωράριο 10:00 έως 14:00 και 18:00 έως 21:00 από Τρίτη μέχρι Κυριακή.
Οι εκθέσεις που μπορεί να επισκεφθεί το κοινό είναι :
Η Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα με τίτλο «Ο τόπος, η ιστορία, οι άνθρωποι στη Συλλογή Κατσίγρα-Επανασύνδεση» σύμφωνα με το επιμελητικό σκεπτικό της ιστορικού της τέχνης κ. Συραγώ Τσιάρα- προτείνει μια νέα μουσειολογική αφήγηση, στην οποία πρωταγωνιστούν, ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Επιδιώκει να επανεγγράψει, ενδιάθετες εμπειρίες και γνώσεις του κάθε επισκέπτη, καλώντας τον, να συνδέσει οργανικά τη νέα πληροφορία με τις παλαιότερες, έτσι ώστε να καταλήξει στην προσωπική του ερμηνεία. «Το Πνεύμα του Τόπου», τα «Ιδανικά Πλάσματα», η «Οικειότητα» και η «Αγωνιστικότητα» είναι τέσσερις ενότητες, οι οποίες αναφέρονται στην ανθρώπινη εμπειρία του χώρου, των σχέσεων και των συναισθημάτων. Περιλαμβάνει 200 έργα ανανεώνοντας σε μεγάλο ποσοστό το εκτιθέμενο υλικό, αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της συλλογής, επανοποθετεί σε νέο πλαίσιο εμβληματικά έργα, επενδύει στη βιωματική σχέση των θεατών με την τέχνη.
«Σπύρος Βασιλείου-Α. Τάσσος : Άλλη πάλη για τη Λευτεριά» με έργα της Συλλογής Κατσίγρα. Χωρίζεται σε δύο ενότητες έργων που αφορούν την Επανάσταση του 1821. Η πρώτη, είναι η σειρά των 19 δισέλιδων ζωγραφικών συνθέσεων που φιλοτέχνησε ο Σπύρος Βασιλείου με θέμα την Επανάσταση.
Η δεύτερη ενότητα, είναι η σειρά 16 ασπρόμαυρων ξυλογραφιών σε όρθιο ξύλο που φιλοτέχνησε (1953) ο χαράκτης Α. Τάσσος, για την έκδοση του βιβλίου “Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη”. Αφιερωμένη στους “άγνωστους ήρωες της ελληνικής λευτεριάς”, η έκδοση υπήρξε “καρπός βαθύτατης συγκίνησης”.
«Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα». Πρόκειται, για την έκθεση της μοναδικής συλλογής του Λαρισαίου λογίου Νικόλαου Αθ. Παπαθεοδώρου, που αποτελείται από εκατοντάδες αντικείμενα διαφόρων κατηγοριών, τα περισσότερα, των οποίων έχουν σχέση με τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και σπάνια τεκμήρια, όπως παλαίτυπα, περιηγητικές εκδόσεις, έργα λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ιστορικά, θρησκευτικά, Θεσσαλών λογοτεχνών, κλπ.), χαρακτικά και παλιές φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια (κάρτες), εικόνες και διάφορα εκκλησιαστικά είδη, κειμήλια οικογενειών της πόλης. Τα αντικείμενα αυτά καλύπτουν μια περίοδο τετρακοσίων και πλέον ετών, από τον 16ο αι. (1523) μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα (1950).
«Παράλληλοι Βίοι». Πρόκειται για την έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται περί τα 30 επιλεγμένα έργα ζωγραφικής των δύο καλλιτεχνών, των Λάμπρου Ορφανού και Έλλης Μουρέλου αλλά και 22 σπουδαία χαρακτικά έργα του Λάμπρου Ορφανού από τη μεγάλη δωρεά των 201 έργων από τον γιο τους Μίνωα Λ. Ορφανό στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
«Η μνήμη της πόλης Λάρισα κατοχή – Απελευθέρωση 1941-1944». Πρόκειται, για την έκθεση φωτογραφικού υλικού που αποτυπώνει τις οδυνηρές στιγμές του πολέμου, της καταστροφής, της δυστυχίας των κατοίκων αλλά και τις στιγμές ανάτασης που έζησαν οι Λαρισαίοι με την απελευθέρωση.
«Ανακαλύπτοντας τους μεγάλους ζωγράφους», που αποτελείται από έργα των μαθητών του Εργαστήριου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Λάρισας, που εμπνεύστηκαν, από την επαφή τους με τα έργα μεγάλων ζωγράφων.
Είσοδος ελεύθερη