Συνέντευξη στον Απόστολο Παπαδόπουλο
Η Σοφία είναι φιλόλογος με 25 χρόνια διδακτικής εμπειρίας, ενώ σήμερα διδάσκει στο Γυμνάσιο της Βερδικούσας. Τα κύρια ενδιαφέροντα της εκτός από την φιλολογία είναι το κομμάτι της τέχνης και της μόδας. Όσον αφορά το δεύτερο, έχει προβάλει πολλές φορές στα social media της δικές της δημιουργίες σε ρούχα μέσα από το ατελιέ της. Έτσι δε θα μπορούσα να βρω καταλληλότερη ευκαιρία για να της κάνω μερικές ερωτήσεις σχετικά με την σχεδίαση ρούχων και τις προσδοκίες που έχει σχετικά με αυτή την ενασχόλησή της.
Γειά σου Σοφία, από πότε σχεδιάζεις ρούχα;
Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να μην σχεδιάζει γενικά οτιδήποτε. Σχεδίαζα ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, ακόμη και έπιπλα. Ο σχεδιασμός ρούχων ήταν πάντα η αγαπημένη μου ενασχόληση στον ελεύθερο χρόνο μου στα μαθητικά μου χρόνια. Μάλιστα, είχα κάνει έκθεση στο Λύκειο με σχέδια ρούχων. Στην ηλικία των δεκαεφτά ετών είχα κερδίσει σε διαγωνισμό ιδιωτικής σχολής μόδας. Αλληλογραφούσα με τον τότε διάσημο σχεδιαστή Μιχάλη Ασλάνη ο οποίος μου έδινε συμβουλές και με καθοδήγησε σε πολλά θέματα μόδας. Ωστόσο, ήμουν και άριστη μαθήτρια. Πέρασα στη σχολή Φιλολογίας του ΑΠΘ. Συνέχισα να έχω αλληλογραφία με τον κύριο Ασλάνη, αλλά μετά άρχισα να ασχολούμαι πιο πολύ με την σχολή μου. Ποτέ, όμως, δεν σταμάτησα να ζωγραφίζω, να σχεδιάζω και να κατασκευάζω.
Τι σε έκανε να ασχοληθείς με αυτό τον χώρο;
Όπως σου είπα, τα ρούχα και η μόδα μ’ ενδιέφεραν πάντα. Αυτό, όμως, που με ώθησε περισσότερο στο να σχεδιάζω και να κατασκευάζω ρούχα είναι η γενικότερη αλλαγή της αισθητικής γύρω μας, δυστυχώς, προς το χειρότερο. H αισθητική είναι πολύ σημαντική γιατί ανυψώνει τον πολιτισμό και δημιουργεί ευεξία στον άνθρωπο όπως επισημαίνει ο Αριστοτέλης στο σύγγραμμα του «Περι Αισθητικής».
Εξάλλου, σε καθημερινή βάση ο καθένας μας οφείλει να φροντίζει την αισθητική του εαυτού του αλλά και του χώρου του.
Ωστόσο, συγκρίνοντας την μόδα της σύγχρονης εποχής με την μόδα των προηγούμενων δεκαετιών διαπιστώνω ότι λόγω της τάσης του fast- fashion τα περισσότερα ρούχα είναι ακαλαίσθητα και άκομψα. Στην χώρα μας έχουμε υιοθετήσει κυρίως την αμερικανική μόδα με τα πολύ φαρδιά ρούχα και τα σκισμένα jeens. Πιστεύω ότι το ρούχο πρέπει να το φοράς και όχι να σε φοράει.
Άλλο ένα μελανό σημείο της σύγχρονης μόδας είναι η κακή ποιότητα των υφασμάτων και το ράψιμο τους που δεν είναι ό,τι καλύτερο. Τα περισσότερα fast-fashioned ρούχα κατασκευάζονται από πλαστικό και συνεπώς επιβαρύνουν και την υγεία μας και το περιβάλλον μας. Ας μην μιλήσουμε για την αναλογία ποιότητας – τιμής. Πληρώνεις το πλαστικό στην τιμή του μεταξωτού.
Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα δηλαδή ή και αλλού;
Όταν ταξίδεψα στην Ιταλία είχα παρατηρήσει ότι ακόμη και οι οδηγοί των λεωφορείων ήταν πολύ κομψά ντυμένοι. Φυσικά, γνωρίζουμε όλοι ότι οι Ιταλοί και οι Γάλλοι υπήρξαν πρωτοπόροι στον τομέα της μόδας. Δυστυχώς, κατά την γνώμη μου, στην Ελλάδα έχουμε υιοθετήσει κυρίως την αμερικανική μόδα με τα πολύ φαρδιά ρούχα και τα σκισμένα jeens.
Αν παρακολουθήσουμε τις επιδείξεις των μεγάλων οίκων μόδας, όπως του DIOR και της CHANEL, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μια έντονη στροφή προς το χειροποίητο ρούχο, ακόμη και προς την χειροποίητη ραφή και το κέντημα. Βέβαια με το ανάλογο κόστος.
Για την ελληνική μόδα τι γνώμη έχεις;
Αναμφισβήτητα έχει προσφέρει πάρα πολλά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της μόδας και συνεχίζει να προσφέρει. Ολόκληρες συλλογές ρούχων κολοσσών της μόδας έχουν στηριχθεί πολλές φορές στο αρχαιοελληνικό στυλ. Οι μεγάλοι οίκοι μόδας εμπνέονται από την αρχαία Ελλάδα και την ιστορία της και αυτό φαίνεται και στα ρούχα και στα κοσμήματα και στα υποδήματα. Ενδεικτικά, σας θυμίζω τα πτυχωτά αέρινα ρούχα που θυμίζουν τις Καρυάτιδες και τα σανδάλια που κυριολεκτικά κυριαρχούν στις καλοκαιρινές συλλογές διάσημων οίκων μόδας.
Τα τελευταία χρόνια πολλές ελληνικές εταιρείες προωθούν στην αγορά συλλογές εμπνευσμένες από το αρχαιοελληνικό στυλ αλλά και από τις παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές.
Tι υλικά χρησιμοποιείς στα ρούχα σου;
Προσπαθώ να χρησιμοποιώ μόνο φυσικά υλικά όπως βαμβακερά, μεταξωτά και μάλλινα υφάσματα. Ακόμη, ζωγραφίζω πάνω στα ρούχα που ράβω και χρησιμοποιώ τα εργόχειρα της μητέρας μου ως διακοσμητικά στοιχεία όπως χειροποίητες δαντέλες, κοφτά κεντήματα κ.α.
Φιλολογία και μόδα λοιπόν, οι δυο μεγάλες αγάπες σου όπως κατάλαβα, συνδυάζονται αυτά τα δύο;
Η καλλιτεχνική μου φύση εκδηλώνεται και στην επαγγελματική μου πορεία ως καθηγήτρια-φιλόλογος μέσω σχολικών θεατρικών παραστάσεων και άλλων εκπαιδευτικών δράσεων. Σε όσα σχολεία έχω διδάξει έχω αφήσει τις καλλιτεχνίες μου.
Τι σχέδια έχεις για το μέλλον;
Όσον αφορά στο μέλλον θα ήθελα να συνεχίσω να ασχολούμαι με την μόδα, να ενημερώνομαι και να αποκομίζω περισσότερες γνώσεις για την κατασκευή των υφασμάτων, των ρούχων και τους συνδυασμούς αυτών. Θα συνεχίσω να σχεδιάζω και να ράβω ρούχα για μένα και τις φίλες μου και ίσως να δημιουργήσω ένα e-shop με αποκλειστικά και μοναδικά δικά μου ρούχα.