Larissa, GR
16°
Partly Cloudy
21h22h23h0h1h
14°C
14°C
13°C
13°C
13°C
Search
Close this search box.

Η Τζορτζιάνα Γιάννη μας εξηγεί πως είναι να είσαι lifecoach

Συνέντευξη στον Απόστολο Παπαδόπουλο

 

Την είχα γνωρίσει στην περίοδο της καραντίνας, τότε δηλαδή που οι περισσότεροι είχαμε άπλετο ελεύθερο χρόνο να καθίσουμε με τις ώρες μπροστά απ’ το κινητό ή τον υπολογιστή μας και να… χαζεύουμε με τις ώρες στο διαδίκτυο.

Πολύ συχνά έκανε live βίντεο από το Λονδίνο, όπου ζούσε τότε, στα οποία συνομιλούσε με το κοινό της ρωτώντας τους πράγματα και δίνοντας κάποιες συμβουλές

Ως τότε τον όρο “Life Coach” τον είχα ακούσει αλλά χωρίς να δώσω ιδιαίτερη σημασία για το τι πρόκειται, οπότε όταν η Τζορτζιάνα ήρθε το καλοκαίρι στη Λάρισα, την πόλη όπου έζησε και μεγάλωσε, ήθελα πολύ να την συναντήσω, και όπως καταλάβατε τα κατάφερα.

“Είχα περάσει οικονομικές σχολές γιατί νόμιζα ότι μου άρεσε, και τελικά πήρα το πτυχίο απλά για να ολοκληρώσω τη σχολή μου, αργότερα γνώρισα το lifecoaching που στην αρχή δεν ήξερα πως να το κάνω μέχρι που βρήκα τον κατάλληλο άνθρωπο που με καθοδήγησε ώστε να το ακολουθήσω. Επαγγελματικά το κάνω κάποιους μήνες αλλά σε σεμινάρια έχω περίπου δέκα χρόνια που πάω.” μας εξηγεί η Τζορτζιάνα και συνεχίζει εξηγώντας αναλυτικά τι σημαίνει lifecoach, «είμαι σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ενδυνάμωσης – lifecoach, στην ουσία lifecoach αν το κάνω μετάφραση είναι προπονητής ζωής, πως είναι ένας προπονητής που προπονεί μια ομάδα, αντίστοιχα ένας lifecoach αυτό που κάνει είναι να προπονεί έναν άνθρωπο στο να μπορέσει μόνος του να πετύχει τους στόχους του, να βάλει κάποια πράγματα σε σειρά στη ζωή του είτε πρόκειται για προσωπικά είτε για επαγγελματικά θέματα. Υπάρχει ο careercoach o relationship coach και διάφορα άλλα παρακλάδια, ο lifecoach είναι ο πιο γενικός σε σχέση με τους άλλους.

 

Εγώ ασχολούμαι πιο πολύ με τη νοοτροπία και να αλλάξει κάποιος τον τρόπο που σκέφτεται, να δει πως λειτουργεί ο εγκέφαλός του και να αλλάξει πράγματα στη ζωή του που δεν του αρέσουν”

Πως δίνει όμως κάποιος τόσες συμβουλές ζωής βρισκόμενος σε μια τόσο νεαρή ηλικία όπως η Τζορτζιάνα, πως μπορεί να έχει άποψη για όλες τις περιπτώσεις που θα της παρουσιαστούν;

“Το coaching είναι αρκετά βιωματικό, έχει να κάνει δηλαδή με πράγματα που έχω ζήσει εγώ καθώς φτιάχνω ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων που έχει να κάνει με πράγματα που έχω ζήσει και με πράγματα που έχουν να κάνουν με την προσωπική ανάπτυξη όπως την αυτοπεποίθηση και την στοχοθεσία, πάντα με τη δική μου εμπειρία και με τις γνώσεις που έχω πάρει από την πιστοποίηση

 

Στην ουσία δεν συμβουλεύω, αρχίζω να του κάνω ερωτήσεις ώστε να δει ο ίδιος που θέλει να πάει, πράγματα που δε τα έχει σκεφτεί που δε τα ξέρει, υπάρχουν εργαλεία με τα οποία βοηθάς τον άλλο να πάει προς τα εκεί που θέλει και πρέπει, δε χρειάζεται δηλαδή να τα έχω ζήσει όλα, αλλά σαφώς υπάρχουν περιπτώσεις όπως πχ η αλλαγή επαγγέλματος που το έχω βίωμα, εκεί ναι – μπορώ να δώσω μια πιο καλή συμβουλή.”

Στη συνέχεια μας εξηγεί την σύνδεση του coaching με την αρχαία Ελλάδα καθώς και το πως γίνεται κάποιος επίσημα lifecoach.

“To πτυχίο μου είναι στο lifecoach στην συμβουλευτική και στο mentoring και μπορεί κάποιος να γίνει εύκολα μέσα από διάφορα σεμινάρια, από κει και πέρα υπάρχουν οι οργανισμοί που σε πιστοποιούνε.

Το καθαρό coaching ακολουθεί την μαιευτική μέθοδο μέθοδο του Σωκράτη ο οποίος έβγαζε συμπεράσματα μέσα από διάφορες ερωτήσεις που έκανε στον συνομιλητή του, αυτό είναι το καθαρό coaching.

Εγώ δηλαδή για να σε βοηθήσω αρχίζω να  σου κάνω τις κατάλληλες ερωτήσεις και από τις απαντήσεις που εσύ ο ίδιος δίνεις στον εαυτό σου αρχίζεις να βλέπεις τα πράγματα αλλιώς και λες “α μήπως να αρχίσω να αλλάζω, μήπως να κάνω κι εκείνο” αλλά εγώ δεν κάνω μόνο σκέτο coaching, κάνω και συμβουλευτική μέσα όχι να πω στον άλλο “κάνε εκείνο” αλλά “πιστεύω ότι καλό είναι να κάνεις εκείνο.”

Της αναφέρω την παρουσία της στα social media και την σχέση που έχει αναπτύξει με το κοινό της, εκεί δηλαδή που την γνώρισα κι εγώ, “αυτό που φαίνεται στο fb και στα social δεν είναι συνεδρίες είναι κάποια live για να με δει ο κόσμος και να γνωρίσει ποια είμαι. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα, τα ομαδικά, τα 1 to 1. Γενικά δουλεύω πολύ σε αυτό που λέμε digital, το οποίο μετά την πανδημία διαδίδεται όλο και περισσότερο. Κάνω κάποια βίντεο διαδικτυακά, καθώς και συνεδρίες από απόσταση μέσω zoom, δεν έχω γραφείο δηλαδή, το γραφείο μου είναι όπου είμαι εγώ. Μπορεί να έχω δηλαδή πελάτες από τις ΗΠΑ, από την Αγγλία και όπου αλλού στον πλανήτη, απλά προς το παρόν κάνω συνεδρίες μόνο με όσους μιλάνε ελληνικά.”

Με όσα είπε και μιας και έζησε για πολύ καιρό στο Λονδίνο μου έδωσε την τέλεια… πάσα για να την ρωτήσω τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού όσον αφορά την αντίληψη που υπάρχει για το lifecoaching.

“Στο εξωτερικό είναι πολύ πιο προxωρημένα τα πράγματα, θεωρούν δηλαδή δεδομένο ότι υπάρχει κάποιος lifecoach σε διάφορες φάσεις της ζωής ενός ατόμου. Στις ΗΠΑ είναι ευρέως γνωστό, στην Ευρώπη αναπτύσσεται συνεχώς στην Ελλάδα είναι λίγο πίσω, αυτό θέλω να κάνω, να το κάνω πιο γνωστό, στην Ελλάδα μπορεί να αργήσει αλλά πλέον με το digital έχει αρχίσει και είναι πιο εύκολο.”

 

Λογικό της λέω να υπάρχει δυσπιστία στην Ελλάδα για κάθε τι καινούργιο, εδώ ακόμα υπάρχει ταμπού για μια επίσκεψη στον ψυχολόγο, τον συγχέουμε με τον ψυχίατρο και νομίζουμε ότι είναι για ψυχικά διαταραγμένους. Η Τζορτζιάνα συμφωνεί μαζί μου και τονίζει, “εννοείται ότι είναι άλλο πράγμα ο coach και άλλο ο ψυχολόγος δε πρέπει να συγχέουμε αυτά τα δύο, πρέπει ο πελάτης μου να είναι ένας υγιής άνθρωπος που να θέλει να εξελιχθεί επαγγελματικά και προσωπικά, δε μου επιτρέπεται εμένα να αναλάβω ένα άτομο που έχει ψυχολογικά θέματα.”

 

 

Ας ελπίσουμε λοιπόν αυτή η αντίληψη να αλλάξει και το lifecoaching να βρει το δικό του πεδίο δράσης και στην χώρα μας και ειδικότερα στην πόλη μας για το καλό όλων μας. Η Τζορτζιάνα πάντως είναι από τις πρώτες, σχετικά, που ακολούθησαν αυτό τον δρόμο και όπως φαίνεται το κάνει με σοβαρότητα και επιτυχία.

 

Την Τζορτζιάνα μπορείτε να την βρείτε σε Facebook, σε Instagram, στο κανάλι της στο YouTube, και στο site.

 

Μοιράσου το άρθρο

Το καθαρό coaching ακολουθεί την μαιευτική μέθοδο μέθοδο του Σωκράτη ο οποίος έβγαζε συμπεράσματα μέσα από διάφορες ερωτήσεις που έκανε στον συνομιλητή του