Larissa, GR
14°
Partly Cloudy
15h16h17h18h19h
13°C
13°C
11°C
10°C
9°C
Search
Close this search box.

“Κλιματική Αλλαγή: Προετοιμάζοντας τη Θεσσαλία” – Παρουσιάζεται στη Λάρισα το νέο βιβλίο του Ζήση Αργυρόπουλου

Το νέο βιβλίο του Ζήση Αργυρόπουλου με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: Προετοιμάζοντας τη Θεσσαλία», παρουσιάζεται στη Λάρισα την Τετάρτη 4 Μαΐου και ώρα 20.00 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα έχει ο Δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Γιώργος Μπόλιας – Νομικός, Καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου & συγγραφέας συγγραμμάτων Περιβαλλοντικού Δικαίου,

Νίκος Δαναλάτος- Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
καθώς και ο συγγραφέας.

Παρεμβάσεις θα γίνουν από τους:

Ηλία Γιαννίρη – Καθηγητή Πολυτεχνείου & διευθυντή του Πράσινου Ινοτιτούτου που έχει επιμεληθεί και την έκδοση

Σεβαστιανό Μοιρασγεντή – Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών & στελέχους της IPCC(OHE)

Παναγιώτη Πανάγο – Ειδικό Ερευνητή του Κοινού Κέντρου Ερευνώνί JRC) της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης

Το νέο (17ο) βιβλίο που εξέδωσε το Πράσινο Ινστιτούτο, 274 σελίδων, είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης και πολυετούς εργασίας 13 χρόνων του Ζήση Αργυρόπουλου. Περιέχει ευρήματα και διαπιστώσεις έγκυρων μελετών και ερευνών και δείχνει τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που πρέπει να συνυπολογίσουμε, καθώς η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι ένα αμιγώς τεχνικό ζήτημα.

Στο πρώτο μέρος, ο συγγραφέας προσεγγίζει σε 90 σελίδες το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Στο δεύτερο μέρος περιγράφει με επιστημονική ακρίβεια και πληρότητα όλες τις διαστάσεις των πολιτικών και μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν στην περίπτωση της Θεσσαλίας.

Το πρώτο μέρος (90 σελίδες) διεκδικεί αυτοτέλεια και θα μπορούσε να είναι το πλαίσιο για την εξειδίκευση μέτρων και σε οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια της χώρας μας. Αναλύονται με απλό και κατανοητό τρόπο οι διαστάσεις της προσαρμογής, της απαιτούμενης Νέας Γλώσσας, της δημοκρατίας και της ασφάλειας. Εξηγούνται δύσκολες έννοιες όπως η πλανητική γεωμηχανική, η διαγενεακή ηθική, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το εικονικό νερό και τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης.

Στο δεύτερο μέλος, που εξειδικεύεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας,  ο συγγραφέας υπογραμμίζει τη σημερινή αδράνεια και θέτει με προτάσεις τις κατευθύνσεις των προσαρμογών στην γεωργία-διατροφή, έρευνα, ενέργεια, αστικό περιβάλλον, φυσικό περιβάλλον, υγεία, τουρισμό, αλλά και στην αντιμετώπιση του φόβου απέναντι στο ακραίο.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λέει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του:

«Τίποτε δεν είναι πια πιο κοντινό και οικείο από ό,τι συμβαί­νει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά και πολλά χρόνια πριν αλλά και μετά, στην ανθρώπινη ιστορία και γεωγραφία. Ό,τι συνέβη στην ανθρώπινη και την κλιματική ιστορία του πλανήτη οφείλει να μας καθοδηγεί στους τρόπους που αντιδρούμε και προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές. Ό,τι συμβαίνει εδώ και τώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, οφείλουμε να το προβάλλουμε στον δικό μας. Να το προβάλλουμε, να κάνουμε συγκρίσεις και να βγάζουμε συμπεράσματα, να προετοιμαζόμαστε. Όχι βέβαια για να επιλύσουμε ένα τόσο δύσκολο πρόβλη­μα αλλά για να αποφεύγουμε τα χειρότερα!»

Μοιράσου το άρθρο