Larissa, GR
20°
Partly Cloudy
15h16h17h18h19h
21°C
20°C
20°C
19°C
17°C
Search
Close this search box.

Λήγει σήμερα η έκθεση φωτογραφίας Daniel των Λαρισαίων φωτορεπόρτερ στο Χατζηγιάννειο

Αθρόα η προσέλευση μεμονωμένους κατοίκους σχολεία και άλλες δομές και  ομάδες  τις τελευταίες ημέρες στην  έκθεση των Λαρισαίων Φωτορεπόρτερ με θεματική ενότητα την καταιγίδα Daniel που έπληξε την Θεσσαλία και τις επιπτώσεις της στην ζωή μας .

Την Τετάρτη το πρωί υπήρξε επίσκεψη από μαθητές  της έκτης τάξης  33ο Δημοτικού σχολείου  Λάρισας συνοδευόμενο από τον διευθυντή κ Ζήση Ζήκο και δασκάλους του σχολείου όπου έβαλαν και μία εργασία στα παιδιά με βάση τις φωτογραφίες που είδαν.Μίλησαν με τους φωτορεπόρτερ για τις δικές τους εμπειρίες που ήταν πολλές στην πλημμύρα καθώς μεγάλο μέρος της συνοικίας Νέα Σμύρνη καλύφθηκε από το νερό και αντιμετώπισαν προβλήματα με καταστροφές στα σπίτια τους.Ένας μαθητής απάντησε ότι θέλει να γίνει φωτορεπόρτερ όταν θα μεγαλώσει σε ερώτηση του διευθυντη κου Ζήκου.

Την Πέμπτη το πρωί την έκθεση επισκέφτηκαν και συζήτησαν με τους Λαρισαίους φωτορεπόρτερ  το Ειδικό σχολείο Ε.Ε.Ε.ΕΚ συνοδευόμενο απο καθηγητές τους όπου μίλησαν για την δουλειά του φωτορεπόρτερ και αντάλλαξαν εμπειρίες που βίωσαν με τις οικογένειες τους από τις πλημμύρες στη γειτονιά τους.

Το απόγευμα της Πέμπτης ομάδα γυναικών της εταιρείας για την νόσο Αλτσχάιμερ  Ε.Ε.Ν.Α.Λ συνοδευόμενη από την επιστημονική υπεύθυνο κα Αρτεμισία Φοίβη Νιφλή και  την πρόεδρο Ε.Νιφλή μετέβηκε στο Χατζηγιάννειο για την έκθεση  Daniel..Συζήτησαν και μεταξύ άλλων διερεύνησαν τρόπους διαχείρισης  της πληθώρας εικόνων και πληροφοριών όπου δεχόμαστε καθημερινά και την ανάγκη κριτικής επιλογής και εκτύπωσης των σημαντικότερων εικόνων-φωτογραφιών μας σε χαρτί. Επισημάνθηκαν οι διαφορές της   άυλης ψηφιακής  εικόνας της εποχής μας που προβάλλεται στις οθόνες των κινητών μας υπολογιστών με τον κόσμο της εκτυπωμένης φωτογραφίας και η σημασία ενός  άλμπουμ τυπωμένων φωτογραφιών  των σημαντικότερων στιγμών και των αναμνήσεων μας.

Πολυμελής ομάδα μαθητών του τομέα της Πληροφορικής του 3ου ΕΠΑΛ Επαγγελματικού Λυκείου  Λάρισας συνοδευόμενη απο καθηγητές τους  είδαν την έκθεση και ακολούθησε παρουσίαση και εκτενής συζήτηση.

Στον κόσμο του καταιγισμού της πληροφορίας η διαδικασία της επιλογής είναι μια σοβαρή υπόθεση και για το τί διαλέγουμε και κατά πόσο να διαλέξουμε ποια πληροφορία και εικόνα να δεχτούμε. Η ανάπτυξη του κριτηρίου για το ποιά είναι ψεύτικη είδηση και εικόνα και μέχρι που φτάνει η αλήθεια μιας ρεαλιστικής εικόνας φωτορεπορτάζ είναι μια υπόθεση που απαιτεί γνώση και κρίση ώστε να μη αποδεχόμαστε ότι μας πλασάρεται ως αληθινό.

Συζητήθηκε και η θέση του φωτορεπόρτερ και η σχέση του με την πραγματικότητα που διαδραματίζεται καθώς και  οι τρόποι προσέγγισης του στα θέματα που καλύπτει.Εξηγήθηκαν και οι διάφορες χρήσεις της εικόνας απο την διαδικασία παραγωγής της  δηλαδή την λήψη ,την επιλογή –editing  του φωτορεπόρτερ ,η χρήση της ως άυλη εικόνα στα ψηφιακά ΜΜΕ  ,καθώς και οι περαιτέρω πιθανές χρήσεις σε έντυπα  κλπ.Τονίστηκε η διαφορετική επιλογή και διαδικασία που χρειάζεται για να στηθεί μια έκθεση γύρω από μια θεματική ενότητα .Εν συντομία  στο φωτορεπορτάζ κυριαρχεί το μήνυμα δηλαδή το περιεχόμενο απέναντι στην μορφή και αυτός είναι και ο ρόλος του φωτορεπόρτερ.

Να σημειώσουμε την παρουσία στην έκθεση του γνωστού φωτογράφου της Λάρισας Βασίλη Αγγλόπουλου όπου συζητήσαμε μεταξύ άλλων τις δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης  και άλλες μορφές παρουσίασης της δουλειάς των συμμετεχόντων φωτορεπόρτερ με την μορφή ενός λευκώματος –καταλόγου. Ο επί σειρά πρώην πρόεδρος  της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας Βασίλης Ζαφειρίου επίσης πρότεινε την συνέχιση των παρουσιάσεων των   επαγγελματιών  φωτορεπόρτερ και την δουλειά τους; στους ερασιτέχνες μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης.

Η έκθεση Daniel των Λαρισαίων φωτορεπόρτερ λήγει την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

Ώρες λειτουργίας 11-1 μιση το πρωί και 5-8 μισή το απόγευμα στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο στην αίθουσα «Τάκης Τλούπας» στον 2ο όροφο.

Μοιράσου το άρθρο