Ξεκινούν από την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις του Μύλου Παραστατικών Τεχνών που συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και το ΣμουΘ στον Μύλο του Παππά, με πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων, συναυλιών, προβολών, εργαστηρίων και εκθέσεων.
Φέτος, στις εκδηλώσεις υπάρχει συμβολικό εισιτήριο 2€. Τα έσοδα των εισιτηρίων θα κατατεθούν στον λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Εύβοιας.
Το κοινό μπορεί να προμηθευτεί εισιτήρια την ίδια μέρα των εκδηλώσεων από την Connectiva, Βενιζέλου 133 και ώρες 10:00-14:00, καθώς και στον χώρο κάθε εκδήλωσης 45 λεπτά πριν την έναρξη.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους γίνεται με την επίδειξη ενός από τα παρακάτω: Πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης από Covid-19 – βεβαίωση αρνητικού PCR test 72 ωρών ή rapid-test 48 ωρών.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του φεστιβάλ, κλειστούς και ανοιχτούς.
Αναλυτικά οι παραστάσεις της πρώτης εβδομάδας, από τις 17 ως τις 22 Σεπτεμβρίου:
Διονυσιακό καμπαρέ – Οpera Chaotique
Παρασκευή 17/09, 21:00
Θερινός Κινηματογράφος “Μπαρμπής Βοζαλής”
Αποφθέγματα και ρητά συνδυάζονται με μελοποιήσεις σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών και πώς η τραγωδία επηρέασε το σύγχρονο καμπαρέ.
Το πέρασμα από τις σοφίες των αρχαίων στα ακατονόμαστα των νεότερων. Το εκκεντρικό ντουέτο παρουσιάζει στη νέα του παράσταση τη μετάβαση από τα αρχαία χρόνια στην νεότερη εποχή. Από τον Αριστοφάνη και τον Σωκράτη στον Εμπειρίκο και τον Βάρναλη. Από τον Διόνυσο στον Tom Waits.
Νέα τραγούδια και ορχηστρικά μπλέκονται με αγαπημένες μελωδίες και μεγάλες επιτυχίες.
Ο Τένορμαν χτυπάει τα πλήκτρα βγάζοντας ουρλιαχτά ενώ ο Βούντου κοπανάει τα δέρματα των τυμπάνων. Τολμηρά κείμενα ακούγονται πάνω σε ελληνικούς ρυθμούς που κορυφώνονται σε ένα ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟ ΚΑΜΠΑΡΕ.
Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες:
Οι OperaChaotique έχουν εμφανιστεί σε 19 χώρες ήδη στα 10 χρόνια πορείας τους. Με soldout σε Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Φεστιβάλ Αθηνών, έχουν συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα (Δ. Σαββόπουλος, Λ.Μαχαιρίτσας, Μ. Πασχαλίδης κ.α.) και από τον υπόλοιπο κόσμο (NouvelleVague, TheTigerLillies , OjosdeBrujo κ.α.).
Μόλις κυκλοφόρησε το 4ο άλμπουμ τους και πρώτο ελληνόφωνο με τίτλο «Στων Διακαμένων σας Χειλιών την άκρη» από το OgdooMusicGroup.
Συντελεστές: Tenorman- Γιώργος Τζιουβάρας, Voodoo Drummer – Χρήστος Κουτσογιάννης
Απέθαντο
Σάββατο 18/09, 21:00
Θέατρο “Κώστας Τσιάνος”
Η θεατρική ομάδα Hippo παρουσιάζει την παράσταση «ΑΠΕΘΑΝΤΟ»: ένα πολυμεσικό έργο, βασισμένο στην παραλογή του Νεκρού Αδερφού, που συνδυάζει την υποκριτική τέχνη με τη σύγχρονη κινησιολογία και μουσική και τα new media με τον κινηματογράφο και τη ζωγραφική.
Έχουμε άραγε μεταβεί σε μια νέα εποχή, κι αν όχι, τότε θα το προσπαθήσουμε; Η διασκευή του κειμένου είναι αιχμηρή, με πολλά ειρωνικά στοιχεία και οξύ λόγο που αναφέρεται στην σύγχρονη Ελλάδα του σήμερα.
Συντελεστές:
Κείμενο: Φώτης Δούσος – Ιωάννα Λιούτσια – Αλέξανδρος Ράπτης, Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης, Δραματολόγος: Δημήτρης Καλακίδης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Μπακαστάθη,Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Κατερίνα Χατζοπούλου Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη- Αλέξανδρος Ράπτης, Χορογραφίες: Μίκα Στεφανάκη, Μουσική: Γιώργος Δούσος, Βίντεο – Εικαστική Σύνθεση: Βασίλης Σελιμάς, Video Mapping – Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης, Φωτογραφίες: Δώρα Καλακίδου
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ελένη Ευθυμίου (βίντεο), Ανδρομάχη Μακρίδου, Γιώργος Σοφικίτης, Δανάη Τίκου
Λίγα λόγια την ομάδα:
Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο. Δραστηριοποιείται στο χώρο του ενήλικου, του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Οργανώνει σεμινάρια και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά με εκπαιδευτική μέριμνα, αγάπη και κέφι στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Είναι από τους ελάχιστους θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα που ειδικεύεται στο Εφαρμοσμένο Θέατρο και το Εκπαιδευτικό Δράμα (Applied Theatre & Drama in Education).
Το Νοέμβρη του 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ομάδας με τίτλο kinemo από τις εκδόσεις Αγγελάκη που συνοψίζει τη θεωρητική προσέγγιση της ομάδας στο σωματικό θέατρο.
Τον Σεπτέμβρη του 2020 η ομάδα ίδρυσε το Hippo Theatre School, ένα διαδικτυακό καλλιτεχνικό σχολείο.
Manoeuvre
Κυριακή 19/09, 19:30
Μύλος του Παππά, κεντρική αυλή
Μια ξύλινη σανίδα και δύο χορεύτριες. Αυτό είναι όλο; Μπορεί, αλλά όχι! Παράδοξη συνθήκη και εύστοχος περιορισμός για να ερευνήσει κανείς τα όρια της κινητικής επινοητικότητας και να μελετήσει το χορευτικό σώμα επί τω έργω.
Το έργο παρουσιάζεται στην core εκδοχή του, σε εξωτερικό χώρο με φυσικό ήχο και φως, εστιάζοντας στην κινητική του παρτιτούρα.
Χορογραφία & Ερμηνεία: Κάντυ Καρρά & Χαρά Κότσαλη
Σχεδιασμός και Κατασκευή Σκηνικών & Αντικειμένων: Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης, Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Ηχοτοπίο & Μουσική Σύνθεση: Jeph Vanger
Μια ανάθεση και παραγωγή του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση (7ONC).
Ταξιδεύοντας με τα παραμύθια των Ρομά – Τρίο Ταξιίδεψέ με
Κυριακή19/09, 20:00
Κουκλοθέατρο Τιριτόμπα
Αφήγηση τσιγγάνικων παραμυθιών από διάφορα μέρη και καταυλισμούς της Ελλάδας με συνοδεία μουσικής και τραγούδια που εξασφαλίζουν το εισιτήριο για μια γνωριμία με τον μυστήριο και αεικίνητο κόσμο των Ρομά.
Ιστορίες που συγκινούν, μαγεύουν, μας ταξιδεύουν στους μύθους, τα ήθη και τα έθιμα των Τσιγγάνων και μουσικές που δίνουν αυτή την πολυπόθητη ανάταση στην ψυχή και σε παίρνουν μαζί τους σε αυτή την αέναη πορεία των τσιγγάνικων καραβανιών.
Σύλληψη και δημιουργία: Χριστίνα Βράκα
Συντελεστές: Αλέξης Κωνσταντίνου, Γιώργος Κατσάρας
Διάρκεια: 90′
Kassandra
Δευτέρα 20/09, 21:00
Μύλος του Παππά, 2ος όροφος
Ένας σπαρακτικός και κωμικός μονόλογος που ο Sergio Blanco εμπνεύστηκε από την Αθήνα και έγραψε για την ηθοποιό Δέσποινα Σαραφείδου
Η Kassandra ξετυλίγει την Οδύσσειά της, φορώντας κόκκινες γυαλιστερές μπότες. Με τα σπαστά αγγλικά της, μιλάει για τη δική μας αναζήτηση νοήματος και ελπίδας. Πόλεμος, εξουσία, κερδισμένοι και χαμένοι, σεξ, χιούμορ και σαρκασμός. Ευριπίδης και Bugs Bunny, Abba, Manchester United και Σκάρλετ Ο’Χάρα. Η απόσταση μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, ηθοποιού και θεατή, χώρου και λόγου, καταρρέει.
Στον μονόλογο του Μπλάνκο, η μυθική Κασσάνδρα γίνεται άντρας που νιώθει γυναίκα, μια σύγχρονη trans μετανάστρια που παλεύει για την επιβίωση, σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας – εξόριστη στο σώμα της, ξένη σε κάθε πατρίδα.
Κείμενο: Σέρχιο Μπλάνκο, Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαραφείδου, Ευαγγελία Ανδριτσάνου, Επιμέλεια κοστουμιών: Λουκία Μινέτου , Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Τσόνογλου
Παίζει: Δέσποινα Σαραφείδου
Διάρκεια: 60 λεπτά
Παράσταση-αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού residency με τον Nabil Ouelhadj
Τρίτη 21/09, 20:30
Αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Ο Nabil Ouelhadj, δημιουργός της ομάδας Racines Carrées, έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες συνεργασίες σε διάφορα καλλιτεχνικά περιβάλλοντα (από το urban dance ως τον σύγχρονο χορό και από το παραδοσιακό κινέζικο τσίρκο ως τα οπτικοακουστικά μέσα). Αυτές τις πρακτικές θα επιχειρήσει να συνθέσει, εξερευνώντας την έννοια της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ στη σύγχρονη χορευτική σκηνή, σε μια πρωτότυπη παραγωγή που θα προκύψει μέσα από 5ήμερο residency με συμμετοχή επιλεγμένων χορευτών από τη Λάρισα, το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Το καλλιτεχνικό residency πραγματοποιείται στη Λάρισα, στους χώρους του Μύλου Παππά, από τις 16 ως τις 20 Σεπτεμβρίου και η παράσταση θα παρουσιαστεί σε Λάρισα και Βόλο, στις 21 και 22/09 αντίστοιχα.
Το Μαράκι έκλασε- Seven Sisters
Τετάρτη 22/09, 21:00
Θέατρο Κώστας Τσιάνος
Ένα ensemble ηθοποιών με βασικό τους μέλημα να επικοινωνήσουν την ιστορία, να παρουσιάσουν την αλήθεια του κειμένου και όχι τις εαυτές τους, τις οποίες βλέπουν σαν διαμεσολαβήτριες, σαν παραμυθούδες. Με μεγάλες δόσεις χιούμορ, με μικρές δόσεις ειρωνείας και σαρκασμού, με διάθεση παιχνιδιού, βασίζονται η μία στην άλλη, δημιουργούν κοινούς κώδικες επικοινωνίας και ερευνούν διαρκώς το θέατρο, τη σκηνή, τον λόγο και το σώμα.
«Το Μαράκι έκλασε» είναι μια σπονδυλωτή παράσταση βασισμένη σε 5 διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου (Σάκης, Η Τρύπα, Ο Καραγκιόζης, ΕΛΤΑ, Χαρταετοί). Έξι γυναίκες αφηγούνται πέντε σκληρές ιστορίες με πρωταγωνίστρια την αγία ελληνική οικογένεια. Με μοναδικό σκηνικό 6 σχολικές καρέκλες και 1 θρανίο -σημεία αναφοράς για τα παιδικά τους χρόνια απ’ όπου ξεκίνησαν όλα- οι Seven Sisters πειραματίζονται με τις έννοιες του αυτοσχέδιου, του χειροποίητου, του μετακινούμενου, του μεταβαλλόμενου, του minimal.
Κείμενο:Λένα Κιτσοπούλου, Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη, Σκηνικά – κοστούμια: Seven Sisters, Μουσική επιλογή: Γιώτα Σερεμέτη, Σχεδιασμός φωτισμών: Κώστας Φιλίππογλου, Βοηθός σκηνοθέτη: Βάνα Σλέιμαν , Φωτογραφίες – βίντεο: Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου
Καλλιτεχνική συνεργασία: Παναγιώτα Βαρελά, Μαρούλα Καλαμποκιά, Ανδρομάχη Μακρίδου
Παίζουν:Χριστίνα Ανδρεάκου, Ελένη Γκιούρα, Άρτεμις Δούρου, Μαρία Σαρέλη, Γιώτα Σερεμέτη, Βάνα Σλέιμαν
Διάρκεια: 90 λεπτά
Λίγα λόγια για την ομάδα:
Οι Seven Sisters δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο του 2020 από 5 γυναίκες που είχαν ήδη συναντηθεί στο Εργαστήρι Σωματικού Θεάτρου του Κώστα Φιλίππογλου και αποφάσισαν για πρώτη φορά να φτιάξουν κάτι δικό τους, μια παράσταση που θα μιλά για όλα εκείνα που τις ενοχλούσαν από παιδιά και που τελικά τις διαμόρφωσαν και τις διαμορφώνουν μέχρι σήμερα.
Το πρώτο lockdown ανέκοψε βίαια τη φόρα τους, αλλά τον Οκτώβρη του 2020 βρέθηκαν ξανά, με μεγάλο πείσμα και όρεξη και με δύο «αδερφές» περισσότερες.
Η ομάδα προέκυψε από τη βαθύτερη ανάγκη αυτών των 7 γυναικών να βρεθούν με άλλες γυναίκες και να μιλήσουν γι’ αυτά που τις τρώνε μέσα τους χρόνια. Με την ιδιότητά τους ως performers και με εργαλείο τη γυναικεία αλληλεγγύη, αμφισβητούν το “this is a man’s world”, παίρνουν δύναμη από τα σώματά τους, φτύνουν κατάμουτρα μια πατριαρχία που τις θέλει αδύναμες και μόνες. περιβάλλον.