Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Βιβλίου το περιοδικό και εκδόσεις Θράκα και το περιοδικό Εξιτήριον σάς προσκαλούν σε μία εκδήλωση στη Λάρισα, με θέμα:
«Τα Λογοτεχνικά Περιοδικά της Λάρισας του 21ου Αιώνα».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2025 και ώρα 19:30 στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου, Λάρισα).
Η βραδιά θα συγκεντρώσει εκπροσώπους λογοτεχνικών περιοδικών της Λάρισας του 21ου αιώνα, οι οποίοι θα μοιραστούν ιστορίες από την ιστορία των περιοδικών, θα παρουσιάσουν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους και θα αναδείξουν τη συμβολή των περιοδικών στην πολιτιστική ζωή της Ελλάδας.
Συμμετέχουν οι:
Σωτήρης Παστάκας, περιοδικό Ποιείν
Θάνος Γώγος, περιοδικό και εκδόσεις Θράκα
Κωστής Παπαζάκ, περιοδικό Εξιτήριον
Ζωντανή Μουσική: Σπύρος Καβαλλιεράτος
+ ανοιχτό μικρόφωνο
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιώργος Χ. Θεοχάρης, ποιητής, διευθυντής του βραβευμένου με Κρατικό Βραβείο περιοδικού «Εμβόλιμον».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Εταιρείας Συγγραφέων, του Κύκλου Ποιητών και με την υποστήριξη της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων φορέων που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Το poiein.gr είναι μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στην ποίηση, τους ποιητές και τα ποιήματα — ίσως… για όλο τον κόσμο και από όλο τον κόσμο. Εμπνευστής της υπήρξε ο Σωτήρης Παστάκας, με αφετηρία το 2001, όταν ξεκίνησε ως προσωπική του ιστοσελίδα. Από το 2004 λειτουργεί ως ιστοσελίδα αφιερωμένη στη Λογοτεχνία.
Από τον Οκτώβριο του 2006 λειτουργεί ως διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό (εκδότες: Σωτήρης Παστάκας και Σπύρος Αραβανής), με καθημερινή ανανέωση του περιεχομένου. Για πολλά χρόνια αποτέλεσε τον βασικότερο χώρο συζήτησης γύρω από την ποίηση στο ελληνικό διαδίκτυο, ενώ ανέδειξε πληθώρα σύγχρονων ποιητών, για πολλούς εκ των οποίων αποτέλεσε και τον τόπο της πρώτης τους δημοσίευσης.
Από τον Οκτώβριο του 2018, διάδοχος του Σωτήρη Παστάκα στη διεύθυνση του περιοδικού είναι ο Δημήτριος Μουζάκης.
Το Ποιείν επίσης εκδίδει, επιλεκτικά, ποιητικά βιβλία σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Μετρονόμος», στο πλαίσιο της σειράς ΠΟΙΕΙΝ.
Η Θράκα είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) με έδρα τη Λάρισα. Οι βασικές της δραστηριότητες περιλαμβάνουν την εκδοτική παραγωγή (βιβλία και περιοδικά) και τη διοργάνωση λογοτεχνικών εκδηλώσεων, όπως φεστιβάλ και παρουσιάσεις βιβλίων. Από το 2013, οι Εκδόσεις Θράκα έχουν εκδώσει περισσότερα από 200 ποιητικά βιβλία Ελλήνων και ξένων ποιητών. Στο εκδοτικό της έργο, η Θράκα δίνει έμφαση στην ανάδειξη ανερχόμενων αλλά ήδη αξιόλογων ποιητών, ενώ παράλληλα εκδίδει έργα καταξιωμένων δημιουργών. Κοινός παρονομαστής είναι πάντα η ποιοτική γραφή που ξεχωρίζει. Οι συγγραφείς της Θράκας έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα λογοτεχνικά βραβεία στην Ελλάδα.
Η Θράκα επίσης είναι ο βασικός διοργανωτής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης, ενός πενθήμερου διεθνούς φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε τέσσερις πόλεις (Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Καρδίτσα), με τη συμμετοχή περίπου 70 ποιητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε κάθε διοργάνωση.
Πέρα από το φεστιβάλ, η Θράκα έχει διοργανώσει εκατοντάδες μικρότερες λογοτεχνικές εκδηλώσεις και συμμετέχει τακτικά σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις βιβλίου στην Ελλάδα και το
εξωτερικό. Συνεργάζεται με πολιτιστικούς φορείς από τη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη.
Παράλληλα, η Θράκα αποτελεί έναν από τους βασικούς εταίρους του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας δημιουργών Ulysses’ Shelter, το οποίο προσφέρει καλλιτεχνικές residencies σε νέους συγγραφείς και μεταφραστές από τις συμμετέχουσες χώρες: Ελλάδα, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Ισπανία, Τσεχία, Ουαλία και Σερβία.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας της Θράκας αποτελεί το λογοτεχνικό περιοδικό Θράκα, το οποίο εκδίδεται τόσο διαδικτυακά όσο και έντυπα, με συνεχή παρουσία από το 2013. Η διαδικτυακή έκδοση δημοσιεύει τακτικά κριτικές βιβλίων, δοκίμια, μεταφράσεις, καθώς και ποίηση και πεζογραφία σε θεματικά αφιερώματα. Τα θέματα των αφιερωμάτων βασίζονται σε ζητήματα κοινωνικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, όπως η ελληνική beat ποίηση, ο τουρισμός, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα δικαιώματα των γυναικών.
Η έντυπη έκδοση του περιοδικού κυκλοφορεί μία φορά τον χρόνο, με κάθε τεύχος να έχει ξεχωριστό θέμα και ανεξάρτητη συντακτική επιτροπή. Ορισμένα από τα προηγούμενα θέματα περιλάμβαναν την Οικολογία (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Columbia), την έννοια της Αριστερής Μελαγχολίας στην ελληνική ποίηση (επιμέλεια: Βασίλης Λαμπρόπουλος), καθώς και αφιερώματα για το έργο του Γιάννη Στίγκα. Το πιο πρόσφατο τεύχος είχε ως θέμα «Το κατώφλι», «μια κατάσταση αβεβαιότητας και ελπίδας ταυτόχρονα, τον οριακό χώρο τον οποίο επισκεπτόμαστε αναγκαστικά όταν διαβαίνουμε από μία νοητή χρονική κατάσταση σε μία άλλη» (Bourdieu).
Το Εξιτήριον (exitirion.wordpress.com) είναι μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε από τα βιωματικά μαθήματα δημιουργικής γραφής στη Λάρισα με δάσκαλο τον ποιητή Σωτήρη Παστάκα. Δημιουργήθηκε κατόπιν απαίτησης των μαθητών και αποκλειστικά από την αγάπη πολλών ανθρώπων για τη λογοτεχνία: «ένα μέρος για να μοιραζόμαστε τις ανακαλύψεις και τα γραπτά μας, έχοντας πάντα στο νου μας τα λόγια του Κώστα Ριτσώνη ότι “είμαστε απλώς τα βότσαλα πάνω στα οποία πατούν τα πόδια των μεγάλων συγγραφέων”». Στον όγδοο χρόνο λειτουργίας του, και με 1.500 δημοσιεύσεις, προβάλλει ενεργά στο ιστολόγιό του ποίηση και λογοτεχνία, υπηρετώντας το λογοτεχνικό γίγνεσθαι με τα πλέον σύγχρονα μέσα και ενθαρρύνοντας την εξωστρέφεια, με βασική μερίδα αναγνωστών – εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο – από τις ΗΠΑ και την Ιταλία. Για επτά συνεχή έτη διατηρεί αδιάλειπτη συνεργασία με το ιταλικό περιοδικό ποίησης Inverso — Giornale di poesia, μέσω της οποίας έχει προκύψει ένα σημαντικό μεταφραστικό κεφάλαιο που περιλαμβάνει 41 σύγχρονους Έλληνες ποιητές που μεταφράστηκαν στην Ιταλική γλώσσα και 36 Ιταλούς στην Ελληνική, δημιουργώντας γέφυρες και συνέργειες με τη γείτονα χώρα. Συμμετέχει, σχεδόν κάθε χρόνο, στο ψηφιακό φεστιβάλ ποίησης VERSOPOLIS POETRY EXPO με πρωτότυπα projects και με διεθνείς συμπράξεις και συνεργασίες, ενώ τακτικό μέλημά του αποτελεί ο σχεδιασμός ψηφιακών βιβλίων σε μορφή e-book, τα οποία διανέμονται ελεύθερα στο διαδίκτυο με άδειες Creative Commons.