«1821. 400 χρόνια πριν, 200 μετά» είναι ο γενικός τίτλος του επετειακού αφιερώματος για την Εθνεγερσία των Ελλήνων που διοργανώνει το «Δρώμενον-Εστία Λαογραφίας και Τέχνης», σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 στις 8.30μ.μ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
Η παράσταση έχει επίκεντρο τη Θεσσαλία και εξελίσσεται πάνω σε μια χρονογραμμή ιστορικών γεγονότων. Αφετηρία της είναι η πρώτη εισβολή των Οθωμανών στη Θεσσαλία το 1386 και τελευταίος σταθμός της … το σήμερα. Είναι εμπνευσμένη από τη λαϊκή μας παράδοση και βασισμένη στον ποιητικό και μελισματικό λόγο των δημοτικών μας τραγουδιών. Παράλληλα διανθίζεται με θεατρικά στοιχεία και αφηγηματικά κείμενα αλλά και με στοιχεία της νεότερης και σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν να εκτυλίσσονται στη θεατρική σκηνή σημαντικά ιστορικά γεγονότα με τοπικό αλλά και ευρύτερο – εθνικό χαρακτήρα. Στόχος της εκδήλωσης είναι να καταδείξει ότι ο διαχρονικός αγώνας για ελευθερία αποτέλεσε κύρια πηγή έμπνευσης του Ελληνικού λαού του 19ου αιώνα και των γενεών που ακολούθησαν. Τα έργα που προέκυψαν ως καρπός αυτής της έμπνευσης αποτελούν σημαντικότατα δείγματα του νεοελληνικού πολιτισμού.
Μέσα από τις ιστορικές πηγές, τον χορό και το τραγούδι οι χορευτές του «ΔΡΩΜΕΝΟΝ» θα παρουσιάσουν όλες τις εκφάνσεις του Αγώνα. Θα γίνει αναφορά στις εισβολές και τις κατακτήσεις των Οθωμανών αλλά και στην αντίσταση του υπόδουλου έθνους. Θα ακουστούν κείμενα που αναφέρονται στην ελευθερία, τη διεύρυνση των συνόρων του ελληνικού κράτους αλλά και τη Μικρασιατική καταστροφή. Θα παρουσιαστούν χοροί και τραγούδια που αναφέρονται στις νίκες και στις ήττες. Οι συμμετέχοντες θα περιγράψουν το μαράζι του πρόσφυγα και θα μας συγκινήσουν, καταδεικνύοντας τη δύναμη της προσπάθειας και τον παλμό του Αγώνα, που φτάνει ως τον θάνατο. Τέλος, μέσα από νεότερες συνθέσεις θα τονίσουν τη διαχρονικότητα του αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία.
Λαμβάνουν μέρος οι μουσικοί:
Κωστούλης Κώστας (κλαρίνο & φλογέρα), Γάλος Λευτέρης (βιολί) , Τσιαπλές Βαγγέλης (ούτι & μπουζούκι), Κοτσερίδης Γιάννης (κιθάρα & τραγούδι), Σαραντινός Βασίλης (κρουστά & τραγούδι)
Συμμετέχει το Μουσικό Σύνολο «Μέλιγμα»
Κοτσερίδη Ρίκη, Τσιρώνη Εύα, Γκουσγκούνη Κατερίνα, Σέχη Εμμανουέλα, Καραβασίλης Βασίλης, Κατρανάς Γιώργος
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί
Αρχοντούλη Μαρίνα, Γκουρομπίνου Γεωργία, Μόκκας Παύλος
Δραματουργική επεξεργασία-Αγωγή λόγου
Ζγούρη Ειρήνη, Καβίδας Μάνος
Φωνητική προετοιμασία
Κατρανάς Γιώργος
Υπεύθυνες ιματισμού
Ξυδούλη Δέσποινα, Καραμαλάκη Ελένη
Φωτισμοί-Ηχητική προετοιμασία
Παπαδούλη Δώρα, Δραχαλίβας Νίκος
Επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού
Γκαντούνα Ελένη
Φιλολογική επιμέλεια
Ρίζου Μαρία-Αθηνά
Γραφιστικά-Εκτυπώσεις
Βερούση Ελευθερία, Γκουτζουρέλας Αλέξανδρος, Κατρανάς Γιώργος
Επιμέλεια παράστασης
Καραβασίλης Σωτήρης
Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δ. Λαρισαίων.