Μέχρι τo τέλος Αυγούστου παρατείνεται η έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ‘21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ» στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Η έκθεση που οργανώθηκε με τη συνεργασία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Λαογραφικού Ιστορικού, παίρνει παράταση μετά το αίτημα πολλών συμπολιτών που λόγω της πανδημίας δεν είχαν την ευκαιρία να την επισκεφτούν. Όλο αυτό το διάστημα θα συνεχιστούν οι εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά καθώς και οι ξεναγήσεις για το κοινό.
Στην έκθεση παρουσιάζονται μοναδικά κειμήλια και τεκμήρια του Αγώνα. Εξετάζεται η θέση που είχε η Ελληνική Επανάσταση μέσα στη διεθνή ιστορική πραγματικότητα της εποχής της, το ιδεολογικό της υπόβαθρο και τα ερείσματά της στον ελληνικό κόσμο εντός και εκτός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα προεπαναστατικά κινήματα που την προετοίμασαν σε στρατιωτικό επίπεδο, τις οικονομικές συνθήκες που την ευνόησαν, το πνευματικό διαφωτιστικό κίνημα που καλλιέργησε το αίτημα της αναγεννημένης Ελλάδος, τις μυστικές εταιρείες που την οργάνωσαν, την επιρροή της στην ελληνική κοινωνία, που για πρώτη φορά έχοντας την κεντρική βούληση να ξεπεράσει τις τοπικές διαφορές ενώνεται και προσπαθεί να την υποδεχτεί και να την υποστηρίξει, τις θυσίες των απανταχού Ρωμιών για την ευόδωσή της και το φιλελληνικό κίνημα που με πολλούς τρόπους την υποστήριξε.
Στη συγκεκριμένη έκθεση το τοπικό δεν καλύπτει το γενικό, αντίθετα το φωτίζει και αποτελεί δείγμα του πώς το εγώ έγινε εμείς, σε έναν αγώνα όπου όλοι έστερξαν στο πρόσταγμα της δημιουργίας μιας κοινής πατρίδας. Οι Θεσσαλοί αγωνιστές, που συμμετέχουν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, έχουν ξεχωριστή θέση στην αφήγηση της έκθεσης.
Ξεκινώντας από τον κυριότερο εκπρόσωπο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, τον Ρήγα Βελεστινλή, που έσπειρε τον σπόρο της ελευθερίας, και από τους κλεφταρματολούς του Ολύμπου και των Αγράφων, Μπουκουβάλα, Κατσαντώνη και Λάζο, παρουσιάζουμε διαδοχικά εκείνους που συμμετείχαν σε αυτήν από το ξεκίνημά της στη Μολδοβλαχία, τον Γεωργάκη Ολύμπιο, τον Αριστείδη Παπά, τον Χριστόφορο Περραιβό, έως αυτούς που πρωτοστατούν στον ξεσηκωμό της Θεσσαλίας όπως ήταν ο Άνθιμος Γαζής, ο Γιώργος Ζορμπάς, ο Νικόλαος Φιλάρετος και τόσοι άλλοι που αφιερώνονται σε αυτόν ολόψυχα μέχρι τέλους.
Παρόλο που το επαναστατικό κίνημα στη Θεσσαλία απέτυχε και η Θεσσαλία έμεινε εκτός των ορίων του ελληνικού κράτους το 1830, οι προσδοκίες που γέννησε ο Αγώνας αυτός γέννησαν τα μυστικά επαναστατικά κινήματα του 1854 και 1878 στη Θεσσαλία, στα οποία συμμετείχαν οι Θεσσαλοί, με το ίδιο πάθος, σηματοδοτώντας τη σταθερή επιθυμία για την πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα, που επιτυγχάνεται διά της διπλωματικής οδού, το 1881.
Η έκθεση, μέσα από διαδραστικές απεικονίσεις, θεματικές βιντεοπαρουσιάσεις ηχητικά αποσπάσματα, που πλαισιώνουν το πρωτότυπο αρχειακό υλικό, τις ιστορικές συνθέσεις και τα κειμήλια των Αγωνιστών του ’21, στοχεύει να προσφέρει μια ανανεωμένη και πολύπλευρη θέαση του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.