Larissa, GR
19°
Partly Cloudy
17h18h19h20h21h
18°C
16°C
14°C
14°C
13°C
Search
Close this search box.

Παρουσιάζεται στη Λάρισα το βιβλίο “Τα σονέτα του Αυγούστου”

Οι Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη και το βιβλιοπωλείο Παράθυρο στον Κόσμο παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Γιώργου Κατσέλη “Τα σονέτα του Αυγούστου” στο αίθριο του Καφέ Κλίμαξ (Ηφαίστου και Ελ. Βενιζέλου) τη Τετάρτη 24 Αυγούστου και ώρα 8.00 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η γνωστή ποιήτρια και φιλόλογος Άννα Μανωλοπούλου και ο συγγραφέας Γιώργος Κατσέλης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Απρίλιος 1915. Ο νεαρός Άγγλος ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ φτάνει στην Ελλάδα, για να πολεμήσει στο πλευρό των συμμάχων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο θάνατος θα κόψει άδοξα το νήμα της ζωής του πριν την τελική μάχη. Ογδόντα πέντε χρόνια μετά, το ανήσυχο πνεύμα του στρατιώτη-ποιητή επιστρέφει για πέντε νύχτες του Αυγούστου στη Σκύρο, για να γνωρίσει τον κόσμο από την αρχή και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που τον βασανίζουν. Ποια αόρατη κλωστή τον δένει με την μυστηριώδη Αλίς, τον νεαρό Μίλτο και τον ιπτάμενο Νίκο Ντινόπουλο; Και τι άραγε συνδέει τα τρία αυτά πρόσωπα μεταξύ τους; Το τελευταίο σονέτο δεν έχει ακόμη γραφτεί…

Βασικά θεματικά μοτίβα του μυθιστορήματος είναι η διαρκής εναλλαγή φωτός και σκότους, χαράς και λύπης, αμφιβολίας και ελπίδας. Η γυναίκα, ο έρωτας, το υγρό στοιχείο, οι αισθήσεις, η διαφορετικότητα, ο πόλεμος, η αλληλοπεριχώρηση του έρωτα και του θανάτου, η γνώση και η άγνοια, η τραγικότητα του ανθρώπου αλλά και η οικουμενική διάσταση της τέχνης ως μεταμορφωτικής δύναμης του κόσμου.

Το μυθιστόρημα είναι αφιερωμένο στους Ικάρους της Πολεμικής Αεροπορίας που χάθηκαν ηρωικά κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

 

Η Άννα Μανωλοπούλου αναφέρει για το βιβλίο:

«Τα σονέτα του Αυγούστου» του Γιώργου Κατσέλη είναι μια κατάγραφη αφήγηση από ιστορικές μνήμες με γενικότερο πλαίσιο τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο κάδρο της ποίησης και δεσπόζουσα μορφή τον Άγγλο ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ, όπως το 1821 τον Λόρδο Βύρωνα, που θυσίασε τη ζωή του στων ιδεών το άπειρο κάλλος της ελληνικής γης «για μια καινούρια γένεση του ωραίου εντός του ωραίου» κατά τον Πλάτωνα. Να Υπάρχουμε! Η ποίηση, η ομορφιά και η φιλία, αυτά τα τρία μόνο αρκούσαν για να αλλάξει ο κόσμος, είπαν ο Σέλλεϋ, ο Μπάυρον, ο Μπλέικ, γνωστός και ως προφήτης, όπως αναφέρει ο Κατσέλης. Το άγαλμα εξάλλου του Μπρουκ καταμεσής στο γαλάζιο της Σκύρου, δεν είναι μόνο τρόπαιο μνήμης αλλά και ένα σύμβολο για το όραμα της ελευθερίας των λαών και της συναδέλφωσης των ανθρώπων της γης που δεν αντέχει άλλο πόνο και αίμα.

Μοιράσου το άρθρο