Larissa, GR
13°
Partly Cloudy
0h1h2h3h4h
13°C
13°C
14°C
14°C
14°C
Search
Close this search box.

Πλούσιο πολιτιστικό Σαββατοκύριακο στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Ένα πλούσιο πολιτιστικό σαββατοκύριακο προτείνει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα με αφορμή και την ολοκλήρωση της πολύ επιτυχημένης έκθεσης του Γιάννη Γαϊτη με τίτλο «Γιάννης Γαΐτης – Το Πλήθος και η Μοναξιά»ί

Το πρόγραμμα των δράσεων/ξεναγήσεων έχει ως εξής:

ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΤΣΙΓΡΑ «ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ» 

-Κυριακή 30 Ιανουαρίου το πρωϊ δύο ξεναγήσεις στις 11:30 και στις 13:00 , Συραγώ Τσιάρα, ιστορικός της τέχνης

ΕΚΘΕΣΗ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΤΗΣ. ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ»

Σάββατο 29 Ιανουαρίου το απόγευμα δύο ξεναγήσεις στις 19:00 και 20:00 στην έκθεση «Γιάννης Γαϊτης. Το Πλήθος και η Μοναξιά», Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης

Κυριακή 30 Ιανουαρίου το απόγευμα δύο ξεναγήσεις στις 19:00 και 20:00 στην έκθεση «Γιάννης Γαϊτης. Το Πλήθος και η Μοναξιά», Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Τα ανθρωπάκια ζωντανεύουν, παίζουν και δημιουργούν» ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 9 ΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ

–ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:30

Για συμμετοχή στις παραπάνω προγραμματισμένες δράσεις/ξεναγήσεις, λόγω περιορισμένων θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή :

-για τις ξεναγήσεις στο τηλέφωνο 2410 616266 καθημερινά (08.00 – 20.00) ,

-για το εκπαιδευτικό στο τηλέφωνο 2410623615 κ. Αρχοντούλη καθημερινά (9:00 με 13:00)

Για ενώ για την είσοδο στο Μουσείο θα πρέπει να φέρουν τα πιστοποιητικά που προβλέπονται από τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα  (πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού).

ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Η Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα δημιουργήθηκε στο διάστημα 1950-1965 από τον γιατρό Γεώργιο Κατσίγρα (1914 – 1998) και περιλαμβάνει 780 έργα – ζωγραφικά, χαρακτικά και σχέδια – από τον 19ο μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Ο Συλλέκτης αποφάσισε να δωρίσει τη Συλλογή του στο Δήμο Λαρισαίων το 1981 με μοναδικό όρο την ανέγερση ειδικού κτηρίου για την στέγασή της. Το 1983 ιδρύθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και τα επίσημα εγκαίνια στο νέο κτήριο έγιναν το Νοέμβριο του 2003.

Η επανασχεδιασμένη έκθεση της Συλλογής-σύμφωνα με το επιμελητικό σκεπτικό της ιστορικού τέχνης κ. Συραγώς Τσιάρα- προτείνει μια νέα αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Τα έργα τέχνης δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως φορείς αισθητικής αξίας, αλλά και ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οργάνωση των  κοινωνικών σχέσεων, καθώς και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. «Το Πνεύμα του Τόπου», τα «Ιδανικά Πλάσματα», η «Οικειότητα» και η «Αγωνιστικότητα» είναι βασικές έννοιες γύρω από τις οποίες δομείται η έκθεση, με στόχο να ενεργοποιήσει τη βιωματική προσέγγιση των επισκεπτών.

Το Πνεύμα του Τόπου

Αγροτικές εργασίες, κτηνοτροφική παραγωγή, το ορεινό και πεδινό τοπίο κυριαρχούν στην πρώτη ενότητα, χωρίς να λείπουν και απόψεις αστικού τοπίου. Οι σχέσεις των ανθρώπων με τον τόπο εξελίσσονται ιστορικά καθώς αλλάζει η μορφή της κοινωνίας. Ωστόσο οι δομές της παραδοσιακής αγροτικής οικονομίας παραμένουν ισχυρές στην πρόσληψη του θεσσαλικού χώρου και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εικαστική αντίληψη για το πνεύμα του τόπου.

Ιδανικά πλάσματα

Εξιδανικευμένες γυναικείες μορφές, σε σκηνές εργασίας ή ανάπαυσης. Αστές που αναπαύονται ή ονειροπολούν, γυναίκες της υπαίθρου σε καθημερινές ασχολίες, ανατολίτισσες, αγίες και μητέρες – όλες διατηρούν ανέπαφη την αύρα της ακηλίδωτης θηλυκότητας. Στην ίδια ενότητα συναντούμε πορτρέτα παιδιών κυρίως αστικής προέλευσης, αλλά και παιδιά της υπαίθρου, τα ήθη των οποίων αποδίδονται σύμφωνα με τα αισθητικά και ιδεολογικά πρότυπα της εποχής τους.

Οικειότητα

Περιλαμβάνονται ζωγραφικά και χαρακτικά έργα που διακρίνονται για τη διάθεση εξερεύνησης του οικείου χώρου, τη μνημόνευση των απλών, αλλά και τόσο σημαντικών στιγμών της καθημερινής και την εικαστική απόδοση συναισθημάτων. Κυριαρχούν εσωτερικά σπιτιών και αυλές, βάζα με λουλούδια, οικογενειακές σκηνές, φιλικές συναντήσεις, στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού. Μια ιδιαίτερη ενότητα ζωγραφικών και χαρακτικών έργων αφιερώνεται στην απεικόνιση του γυμνού σώματος.

Αγωνιστικότητα

Στην ενότητα εντάσσονται ζωγραφικά και χαρακτικά έργα με σκηνές που απεικονίζουν τον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση σε αντίξοες συνθήκες, το μόχθο των εργατών στα χωράφια, των εργατών στα εργοστάσια, το πνεύμα αντίστασης και αγωνιστικότητας στην περίοδο της κατοχής, τα κινήματα διαμαρτυρίας, αλλά και τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των δυσχερειών στην πόλη και στην ύπαιθρο.

Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα, ιστορικός της τέχνης

ΕΚΘΕΣΗ «ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΪΤΗΣ.ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ»

Η έκθεση καταγράφει την πορεία του Γιάννη Γαΐτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με αντιπροσωπευτικά έργα του, που καθορίζουν την τέχνη του, χρονικά και αισθητικά: από τις πρώτες ζωγραφικές του συνθέσεις, με εμφανείς τις επιρροές από τον Pablo Picasso και την τέχνη των σουρεαλιστών έως τις αναζητήσεις του στους δρόμους της αφαίρεσης. Και από τους αφηγηματικούς του μικρόκοσμους έως τα ανώνυμα και ομοιόμορφα ανθρωπάκια του, με τα ριγέ και καρό κοστούμια, τα ανθρωπάκια με τα οποία ο ίδιος ταυτίζεται και μας ζητάει να ταυτιστούμε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1983) ανήκει στους καλλιτέχνες που το έργο τους αποτέλεσε τομή για την ανανέωση της ελληνικής τέχνης τα μεταπολεμικά χρόνια, και, παράλληλα, ανοίχθηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες. Τα ανθρωπάκια του, αποκορύφωση και αποκρυστάλλωση της διαδρομής του, είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες και εμβληματικές εικόνες ενός δημιουργού με αδιαπραγμάτευτη πολιτική-κοινωνική στάση και αδέσμευτο κριτικό πνεύμα. Ενός δημιουργού, ζωντανού και δυναμικού, τολμηρού και ανατρεπτικού, που ρίχνεται με πρωτόγνωρο πάθος και ενθουσιασμό στην περιπέτεια της ζωής και της τέχνης, ξεπερνώντας τις αντιφάσεις και τις αντιξοότητες της εποχής του· ενός δημιουργού που καταγράφει τον κόσμο του, επιζητώντας και διερευνώντας νέους δρόμους με τους οποίους η τέχνη αντιμετωπίζει την καθημερινότητα· ενός δημιουργού του οποίου η παρουσία και η προσφορά του ξεπερνά κατά πολύ τα όρια των εικαστικών του προτάσεων, με την τέχνη του να διατηρεί ατόφια την εκφραστική της αλήθεια, να μεγιστοποιεί τη δύναμή της και να συναντά το κοινό τού σήμερα.

Επιμέλεια έκθεσης:

Λορέττα Γαΐτη

Αρχιτέκτονας – Μουσειολόγος

Γιάννης Μπόλης

Ιστορικός της τέχνης

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Τα ανθρωπάκια ζωντανεύουν, παίζουν και δημιουργούν»

Κατά τα διάρκεια της μουσειοπαιδαγωγικής δράσης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έργο του ζωγράφου Γιάννη ΓαΪτη μέσα από δραστηριότητες που ενισχύουν τη δημιουργική καλλιτεχνική έκφραση και προϋποθέτουν την ενεργή συμμετοχική παρατήρηση. Οι συμμετέχοντες καλούνται να πρωταγωνιστήσουν στα έργα μέσω της δραματοποίησης και ως άλλα «ανθρωπάκια» να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

Παράλληλα, τα έργα της έκθεσης γίνονται η αφορμή για ένα ταξίδι χρωμάτων και συναισθημάτων που θα τους  οδηγήσει στη δημιουργία του δικού τους προσωπικού έργου-φορέα σκέψεων και προβληματισμού για το ρόλο της τέχνης σήμερα.

Σχεδιασμός-εμψύχωση: Παρασκευή Αρχοντούλη, μουσειολόγος

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ/ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα

Τηλ. 2410 623615, 2410616266

Email: info@katsigrasmuseum.gr

www.katsigrasmuseum.gr

Μοιράσου το άρθρο