Με αφορμή την έναρξη των Αυγουστιάτικων δράσεων που διοργανώνει ο “Ξενώνας Ραψάνης” του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ., πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του φετινού προγράμματος εκδηλώσεων. Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με τον Σωτήρη Λαϊνά, Δρ. ψυχολογίας, αναπληρωτή επιστημονικά υπεύθυνο του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους και τους τρεις βασικούς άξονες της δραστηριοποίησης του Προγράμματος στη Ραψάνη, την επανένταξη μελών των προγραμμάτων, την εκπαίδευση λειτουργών υγείας στις κριτικές προσεγγίσεις της εξάρτησης και τις δράσεις πρόληψης και πολιτισμού στην κοινότητα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αλέξανδρος Γεωργίου, μιλώντας για το πλαίσιο των δράσεων στην κοινότητα, και τους τομείς δραστηριοποίησης που είναι η οικολογία και το περιβάλλον, η ιστορία και η λαογραφία, ο πολιτισμός και οι τέχνες, καθώς και σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας. Τη συνέντευξη τύπου έκλεισε η Έρση Ρουμελιώτη, παρουσιάζοντας το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, με έμφαση στη συνεργασία με τους εκλεκτούς συντελεστές των δράσεων, όπως ο Παντελής Μπουκάλας, η Ναταλία Λαμπαδάκη, ο Γιώργος Αυγερόπουλος, τη σύμπραξη με τους τοπικούς φορείς της κοινότητας, αλλά και με το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων Λάρισας, το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας, τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., την ομάδα Μπουλούκι, την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης.
Διανύοντας τον όγδοο χρόνο δράσεων πολιτισμού, ο Ξενώνας Ραψάνης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και μας προσκαλεί από 1 μέχρι 24 Αυγούστου στο όμορφο χωριό της Ραψάνης.
Συστηματικά, από το 2016 μέχρι και σήμερα, διοργανώνονται εκδηλώσεις στη Ραψάνη, καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής, την προώθηση του κοινοτικού – συλλογικού χαρακτήρα, τον προβληματισμό και τη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης του τόπου. Παρουσιάζονται σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την τέχνη, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τα τρέχοντα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία διαφόρων φορέων και συλλογικοτήτων, καθώς και των κατοίκων της περιοχής και κορυφώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως τον Αύγουστο. Έτσι και φέτος, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της καταπράσινης Ραψάνης, που απευθύνονται σε όλους/ες, ανεξαρτήτως ηλικίας και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Ο μήνας αυτός είναι γεμάτος από εκπαιδευτικές, οικολογικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες θα μυήσουν παιδιά και μεγάλους σε ενδιαφέρουσες πρακτικές και τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα.
Ιδιαίτερη σημασία για την πραγματοποίηση των δράσεων έχει η συνεργασία μας με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης. Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γυναικών, τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης καθώς και όλους τους συντελεστές των φετινών μας δράσεων για τη θερμή και ανιδιοτελή ανταπόκριση τους στο κάλεσμά μας.
Με το χωριό να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα κοντινά αστικά κέντρα και τις γύρω περιοχές, σας περιμένουμε με χαρά όλους και όλες, κατοίκους της Ραψάνης και μη, για να περάσουμε έναν γεμάτο ψυχαγωγία και δημιουργικότητα Αύγουστο!
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα:
1/8 «Κάρτες, επιστολικά δελτάρια για μικρούς και μεγάλους!»
Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, Σχεδιασμός-Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Κόντσα, Αρχαιολόγος-Κοιν. Ανθρωπολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Μουσείου
19:00 Προαύλιο Αγίου Αθανασίου
2/8 «Μελιτζάνες vs Κολοκύθια»
Φιλικός αγώνας βόλλεϋ νέων της Ραψάνης
20:00 Γήπεδο Ραψάνης
3/8 Σεμινάριο πολυφωνικού τραγουδιού
Με την Ναταλία Λαμπαδάκη
18:00 Μουσείο Οίνου & Αμπέλου
4/8 Συναυλία από το εργαστήρι πολυφωνικού τραγουδιού της Ναταλίας Λαμπαδάκη
21:00 Μουσείο Οίνου & Αμπέλου
5-7/8 «O Paul Klee …ανηφορίζει στη Ραψάνη»
Εργαστήριο χειροποίητου χαρτιού & μονοτυπίας. Ράνια Φραγκουλίδου, Εικαστικός, Διδάσκουσα σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. & οι σπουδάστριες Βασιλική Βλαχογιάννη, Γεωργία Μαλεύρη.
19:00 Δημοτικό σχολείο.
8/8 «Ο γάμος του μπαρμπα-Γιώργου» – Παράσταση Καραγκιόζη
Από το θέατρο σκιών του Παναγιώτη Παναγούλη
21:00 κεντρική πλατεία
9-11/8 «Πιάστε τα Μολύβια!»
Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής για παιδιά 13 ως 20 χρονών, με την φιλόλογο-συγγραφέα Χαρούλα Αποστολίδου
19:00, προαύλιο Αγίου Αθανασίου
*11/8 Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 στο Μουσείο Οίνου & Αμπέλου
12/8 Δημιουργώντας ένα δημόσιο βοτανόκηπο στο χωριό μας
Με τον βιοκαλλιεργητή Νίκο Μισυρλή
19:00 υπαίθριος χώρος Αγροτικού Ιατρείου
13/8 «Σε ένα κομμάτι πηλό αποτυπώνω την φύση»
Εργαστήρι κεραμικής με τους Κεραμίστες Λία Παπαηλία & Γιάννη Ψαρά,
19:00 Δημοτικό σχολείο
17/8 «Αναζητώντας το χαμένο θησαυρό στα σοκάκια της Ραψάνης»
Ένα κυνήγι από τα παιδιά για τα παιδιά
18:30 Κεντρική Πλατεία
18/8 «Βγήκα ψηλά στον Όλυμπο να ακούσω τη Ραψάνη»
Εργαστήρι ηχητικής εξερεύνησης για παιδιά με τη μουσικοπαιδαγωγό, music artist Κωνσταντίνα Σταυροπούλου.
19:00 Κεντρική πλατεία
18/8 «Ο άνθρωπος και η απεραντοσύνη του σύμπαντος»
Βιωματική εμπειρία αστρονομίας από το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας.
21:00 Αλώνι Ραψάνης”
19/8 «Η βιωσιμότητα της παραδοσιακής δόμησης»
Παρουσίαση της δράσης της ομάδας Μπουλούκι & Περιήγηση σε μια χαρακτηριστική οικία της Ραψάνης. Δήμητρα Τσιαούσκογλου – Πολιτιστική διαχειρίστρια, μέλος της ομάδας Μπουλούκι. Παναγιώτης Δουμακής, Αρχιτέκτων μηχανικός Α.Π.Θ., m.sc. ClimaDesign TUM Αχιλλέας Αρχοντής, Πετράς
18:30 Δημοτικό Σχολείο
20/8 Η σημασία των δημόσιων και κοινών αγαθών: Το παράδειγμα του Νερού
Συμμετέχουν στη συζήτηση: Λαϊκή Συνεύλευση Σταγιατών, Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ-ΔΕΥΑΛ, Κώστας Νικολάου, Διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος και συνεταιριστής, επισκέπτης καθηγητής Α.Π.Θ. Συντονίζει η δημοσιογράφος Δέσποινα Θεοδώρου
20:00 κεντρική πλατεία
Θα ακολουθήσει λαϊκή βραδιά με τους: Λίνα Νούτσου, Γιώργο Παπαβασιλείου, Γιώργο Κολτσίδα, Κώστα Γκαϊφύλλια
22:00 κεντρική πλατεία
21/8 «Δρόμοι του νερού και βρύσες της Ραψάνης»
Θεματική περιήγηση με στόχο την καταγραφή και αποτύπωση των βρυσών του χωριού, από τον Γιάννη Ν. Κοντό, Δρ. Πολιτικό Μηχανικό, ερευνητή και διδάσκοντα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.
18:30 κεντρική πλατεία.
Προβολή του ντοκιμαντέρ: «Μέχρι την τελευταία σταγόνα»
Του Γιώργου Αυγερόπουλου
21:00 Μουσείο Οίνου & Αμπέλου
22/8 Η Επανάσταση του 1821 στο Δημοτικό Τραγούδι με τον Παντελή Μπουκάλα
20:00 Μουσείο Οίνου & Αμπέλου
23/8 Το Δημοτικό Τραγούδι ως Μαρτυρία, με τον Παντελή Μπουκάλα
20:00 Μουσείο Οίνου & Αμπέλου
24/8 «Πώς φτιάχνουμε χώμα; δημιουργούμε μια μηχανή γόνιμου χώματος»
Εργαστήριο κομποστοποίησης για μικρούς και μεγάλους με τον Θανάση Μακρή. Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης.
19:00 Ανήλι
Ταυτότητα Προγράμματος
Το Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων (ΠΕΕΠΔ) του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. ξεκίνησε τη λειτουργία του την άνοιξη του 2016 στην Ραψάνη του Δήμου Τεμπών. Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βασικός άξονας λειτουργίας του είναι αφενός η προαγωγή των πρακτικών της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και αφετέρου η αξιοποίηση των πρακτικών αυτών για την κοινωνική και κοινοτική ανάπτυξη.
Με βάσει το παραπάνω σκεπτικό, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας:
1) υποστηρίζει ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά, αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια καθώς και τους συγγενείς τους
2) αναπτύσσει δράσεις εκπαίδευσης λειτουργών υγείας στις κριτικές προσεγγίσεις του πεδίου των εξαρτήσεων
3) αναπτύσσει δράσεις που στοχεύουν στην ενεργοποίηση και ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων στις οποίες απευθύνεται, με έμφαση στη συμμετοχή, στη συνεργασία και στην ενεργό εμπλοκή των ανθρώπων και των φορέων της κοινότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκε το ΠΕΕΠΔ το οποίο στόχο έχει να φιλοξενεί, να σχεδιάζει και να διευρύνει τις δράσεις υποστήριξης, εκπαίδευσης και κοινοτικής ανάπτυξης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.
Κεντρικό στόχο του ΠΕΕΠΔ αποτελεί η υλοποίηση πολιτιστικών, οικολογικών, λαογραφικών, ιστορικών δράσεων οι οποίες στοχεύουν τόσο στην εμπλοκή και σύνδεση των μελών του προγράμματος με την κοινότητα της Ραψάνης όσο και στην συμβολή του προγράμματος στην ανάδειξη, εξέλιξη και ανάπτυξη αυτής.
Τομείς Δράσεων
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ
Η υποστήριξη ανθρώπων στην κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη είναι μια διαδικασία που ξεκινά από την αρχή της προσπάθειας κάθε ανθρώπου αμέσως μόλις σταθεροποιήσει την αποχή του από τις ουσίες. Με βάση το σκεπτικό αυτό, το Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών & Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων αναπτύσσει δράσεις για την ομαλή ένταξη των μελών στην αγορά εργασίας προκειμένου να ενισχύσουν το ατομικό και κοινωνικό τους κεφάλαιο και να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις της. Επιπλέον, υλοποιούνται σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και φορείς δράσεις πολιτιστικού, οικολογικού και κοινωνικού χαρακτήρα που εστιάζουν στην γνωριμία και την σύνδεση των μελών των προγραμμάτων με την τοπική κοινότητα της Ραψάνης.
Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούνται οι εξής δράσεις:
– Προγράμματα εκπαίδευσης / κατάρτισης σε παραγωγικούς τομείς
– Προγράμματα ανάπτυξης, ενίσχυσης ή βελτίωσης επαγγελματικών δεξιοτήτων
– Επιχειρηματική καθοδήγηση, ιδιαίτερα σε σχέση με την κοινωνική επιχειρηματικότητα
– Σεμινάρια για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και εκμάθηση παραδοσιακών τεχνών
– Δράσεις εθελοντικής εργασίας στην τοπική κοινότητα
– Πολιτιστικές / ψυχαγωγικές / δημιουργικές δράσεις και δραστηριότητες που απευθύνονται στα μέλη των προγραμμάτων και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής
ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Βασική στόχευση του Προγράμματος Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών & Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων είναι η εκπαίδευση στις κριτικές προσεγγίσεις του πεδίου των εξαρτήσεων και στη φιλοσοφία και τις εφαρμογές της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων υγείας. Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα υλοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια απευθυνόμενα σε επιστήμονες, φοιτητές, επαγγελματίες υγείας, σε στελέχη των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας καθώς και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Το πρόγραμμα φιλοξενεί καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου τα εισαγωγικά σεμινάρια και τα σεμινάρια εμβάθυνσης που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του Ετήσιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος στο Πεδίο των Εξαρτήσεων.
Φιλοξενεί, επιπλέον, όλες τις συναντήσεις εκπαίδευσης και εποπτείας των στελεχών όλων των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, τις συναντήσεις της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος καθώς και στοχευμένα σεμινάρια σε εργαζόμενους θεραπείας και πρόληψης των εξαρτήσεων, δομών υγείας και κοινωνικής πρόνοια.
Στόχος των εν λόγω εκπαιδευτικών δράσεων είναι η σύνδεση του κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος με την αιτιοπαθογένεια των σύγχρονων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων όπως επίσης και η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαφορετικά παραδείγματα παροχής βοήθειας βασισμένα στις αρχές της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ένας τρίτος εξίσου σημαντικός άξονας λειτουργίας του Προγράμματος Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων είναι ο σχεδιασμός δράσεων που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη της περιοχής. Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα σχεδιάζει και υλοποιεί σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους και φορείς της Ραψάνης δράσεις πολιτιστικού – εκπαιδευτικού χαρακτήρα, οι οποίες απευθύνονται στα μέλη των προγραμμάτων και στους κατοίκους της περιοχής.
Οι υλοποιούμενες δράσεις αφορούν την ανάδειξη του πολιτισμού, της παράδοσης, της λαογραφίας, της ιστορίας του τόπου και αποτελούν σημαντικές αφορμές συνάντησης και συνεργασίας διαφορετικών ανθρώπων με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους συμμετέχοντες σε αυτές όσο και για την ανάπτυξη και εξέλιξη της τοπικής κοινότητας.
Στα πλαίσια των δράσεων αυτών υλοποιούνται:
– Δράσεις ιστορικού, λαογραφικού, εικαστικού περιεχομένου
– Ψυχαγωγικές / δημιουργικές δράσεις και δραστηριότητες που απευθύνονται στα μέλη των προγραμμάτων και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής
– Προβολές ταινιών
– Δράσεις εθελοντικής εργασίας στην τοπική κοινότητα
Φιλοσοφία Δράσεων
Η εκπαίδευση μέσα από τον πολιτισμό – με την ευρύτερη του έννοια, ως αντικείμενο έκφρασης και δημιουργίας – καθώς και η δραστηριοποίηση στο πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης κοινότητας, συναντιούνται στο επίκεντρο των δράσεων του Πρoγράμματος Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ξενώνας Ραψάνης».
Ενημέρωση, μάθηση, δημιουργική έκφραση και επιστημονική μελέτη, σε συνδυασμό με μια φιλόδοξη πολιτιστική ατζέντα, με φόντο τη φυσική ομορφιά, την ιστορία και την τεράστια παράδοση της Ραψάνης, συνθέτουν ένα καινοτόμο εγχείρημα.
Εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και επιστημονικά σεμινάρια, μουσικές, εικαστικές, θεατρικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, γνωριμία με τις τέχνες μέσα από τη φιλοξενία σημαντικών εκπροσώπων τους και πλήθος δημιουργικών δράσεων τοποθετούν τον «Ξενώνα Ραψάνης» στον πολιτιστικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής των Τεμπών και σηματοδοτούν την έναρξη μιας σύγχρονης πολιτιστικής άνθισης για την ιστορική Ραψάνη.
Από το 2016 έως το 2022 στις δράσεις του Προγράμματος Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών δραστηριοτήτων συμμετείχαν πάνω από 100 μέλη των προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης και Λάρισας, 25 μέλη του προσωπικού των προγραμμάτων, 380 εκπαιδευόμενοι λειτουργοί υγείας και στελέχη των προγραμμάτων και τέλος πάνω από 3.000 διαφορετικά άτομα της τοπικής κοινωνίας και των γύρω περιοχών.