Larissa, GR
12°
Mostly Cloudy
5h6h7h8h9h
11°C
10°C
11°C
11°C
12°C
Search
Close this search box.

Π. Σάπκας: “Το Λαογραφικό Μουσείο είναι ένα μουσείο που διασώζει το παλιό και το συνδυάζει με το καινούριο”

Σε ανακοίνωση του αντιδημάρχου Πολιτισμού Πάνου Σάπκα επισημαίνονται τα εξής:

“Το Επιμελητήριο Λάρισας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα WOOL – Wool as Outstanding Opportunity for Leverage, το οποίο έχει ως στόχο την ανάδειξη και διατήρηση του μαλλιού του προβάτου ως σημαντικού φυσικού πόρου, για την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς των παραδοσιακών χειροποίητων προϊόντων.

Μία από τις δράσεις του έργου αφορά στη διοργάνωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων αξιοποίησης παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών επεξεργασίας μαλλιού με τη βοήθεια εκπαιδευτικών αργαλειών. Το Επιμελητήριο Λάρισας προμηθεύτηκε μέσα από το έργο, όπως πληροφορήθηκα, δέκα  αργαλειούς!

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε χειροτέχνες, σχεδιαστές/ καλλιτέχνες παραδοσιακών χειροποίητων προϊόντων, σε μέλη συνεταιρισμών, σε επαγγελματίες αγροτουρισμού και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σύνδεση με τη λαογραφία και να εκπαιδευτούν στη λειτουργία των αργαλειών. Η δράση θα υλοποιηθεί στον χώρο του Λαογραφικού Μουσείου στο διάστημα 6-17 Φεβρουαρίου.

Χαίρομαι πολύ που το Λαογραφικό μας Μουσείο συμμετέχει σε αυτή τη δράση. Ταυτίζεται απολύτως με το νόημά της. Τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της αξιοποίησης ενός ντόπιου προϊόντος από ντόπιους καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες.

Το Λαογραφικό Μουσείο είναι ένα μουσείο που διασώζει το παλιό και το συνδυάζει με το καινούριο. Πατάει γερά στο παρελθόν, συγχρονίζεται με το παρόν και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Άλλωστε, είναι γνωστό, πως εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται σκληρά για την αναβίωση της τέχνης των σταμπωτών.

Είμαι ευτυχής λοιπόν που το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας συμμετέχει σε αυτό το έργο, το οποίο εύχομαι να έχει καλά αποτελέσματα κι ένα από αυτά να είναι να ανάγουμε την ποσότητα σε ποιότητα, να ρίξουμε βάρος στην τοπική οικονομία, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας και να ακούμε την παράδοση: έχει πολλά να μας πει”.

Μοιράσου το άρθρο