Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – “Ξενώνας Ραψάνης” του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων με θέμα: “Ο λόγος των γυναικών” το Σάββατο 31/7 στην κεντρική πλατεία της Ραψάνης και την Κυριακή 1/8 στο θεατράκι του Μουσείο Οίνου και Αμπέλου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου:
Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, 19.00 Κεντρική Πλατεία Ραψάνης
Συνάντηση Συλλόγων Γυναικών της περιοχής του Δήμου Τεμπών (Ραψάνη, Συκούριο, Γόννοι) με στόχο:
την ανάδειξη της δραστηριοποίησης και του λόγου των συλλόγων των γυναικών
τη συνάντηση και τη γνωριμία των συλλόγων μεταξύ τους
την παρουσίαση του σκεπτικού και του σκοπού της δημιουργίας του κάθε συλλόγου
την παρουσίαση των τομέων δράσης και του έργου του κάθε συλλόγου
τη δημιουργία συζήτησης γύρω από θέματα που απασχολούν τη γυναίκα σήμερα, στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην κοινωνική ζωή
*Στην εκδήλωση θα διατίθενται χειροποίητα προϊόντα του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης
“Γυναίκα: Μια ιστορία, χίλια πρόσωπα …” Πώς τα βιώματα και οι διαδρομές διαφορετικών γυναικών συναντιούνται σε μια ιστορία.
Με τη Ματζίρη Γεωργία, Ψυχολόγο, Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων Δήμου Λαρισαίων.
“Ηθική της Φροντίδας στο πλαίσιο ενός οικοσυστήματος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας” – Το παράδειγμα του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας.
Με την Αιμιλία Βουλβούλη, Κοινωνική Ανθρωπολόγο.
Η παρουσίαση θα ξεκινήσει με μία συνοπτική παρουσίαση του Οικοσυστήματος Συνεργατισμού Καρδίτσας το οποίο αποτελεί ένα οικοσύστημα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Μέλος του οικοσυστήματος αποτελεί το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας (ΚΓΚ) που αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά εγχειρήματα του. Μέσα από την λειτουργία του, η οποία δεν αναγνωρίζει διαχωρισμούς ανάμεσα στο προσωπικό και στο δημόσιο, στο προσωπικό και στο πολιτικό και μέσα από την επιτέλεση μιας ηθικής της φροντίδας με αποδέκτη της ωφελούμενες του Κέντρου, το ΚΓΚ προβάλλει σαν ένα χώρος συλλογικής πολιτικής ύπαρξης. Ένα χώρος που επιτελούνται εναλλακτικές πολιτικές της φροντίδας οι οποίες αμφισβητούν στην πράξη οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και έμφυλες ιεραρχίες και ηγεμονίες και απαντούν σε ζητήματα ισότητας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας.
Η Αιμιλία Βουλβούλη είναι κοινωνική ανθρωπολόγος, ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει σπουδάσει Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS, UCL). Έχει διεξάγει εθνογραφική έρευνα σε Τουρκία, Ελλάδα και ΗΠΑ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην συλλογική δράση, στη μελέτη των κοινών (commons), στην εργασιακή επισφάλεια και στην πολιτική της καθημερινότητας και έχει δημοσιεύσει συναφή κείμενα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους καθώς και μία μονογραφία. Η τελευταία της ερευνητική ενασχόληση ήταν οι εναλλακτικές μορφές πολιτικής συμμετοχής στην Θεσσαλία, όπου μελέτησε εθνογραφικά το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr και το Οικοσύστημα Συνεργατισμού Καρδίτσας.
Κυριακή 1 Αυγούστου 2021, 20:00 Θεατράκι Μουσείου Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης
“Η προίκα”, με την Ιωάννα Γιαννακοπούλου, εκπαιδευτικό. Στην παρουσίαση θα παρέμβει η Βακιρτζηδέλη Σοφία, βιβλιοθηκονόμος ΜA, Προισταμένη Τμήματος Γ.Α.Κ. Φθιώτιδας.
Πρόκειται για προφορικές ιστορίες πέντε γυναικών του Θεσσαλικού κάμπου, 71 εως 95 χρονών τη στιγμή της συνέντευξης, που μου μίλησαν για τη ζωή τους, τα προικιά και τα νυχτέρια, το προξενιό, τον έρωτα, το θεσμό της προίκας, τον γάμο, την επόμενη μέρα, τη σχέση με τη σημαντική «άλλη» -την πεθερά, αλλά και τη σχέση με τη μάνα και τον πατέρα, με τη φτώχεια, τη βιοπάλη, τον εμφύλιο, τη σκληρότητα της ζωής, τις προσδοκίες και τις ματαιώσεις. Διαβάζουμε αφηγήσεις για γάμους στα 14 και γάμους στα 38. Αφηγήσεις που φέρνουν στο φως τη ρωγμή του έρωτα στο γάμο από προξενιό, τη σιωπή που σημαίνει συναίνεση, τη σιωπή που σημαίνει άρνηση, την υποταγή, την ανυπακοή. Αφηγήσεις που υπαινίσσονται ιστορίες ανείπωτες της γυναικείας συνθήκης. Αυτό που δεν μπορούμε να διαβάσουμε στα κείμενα είναι η πανδαισία των ήχων του προφορικού λόγου, το ηχηρό και οργισμένο σίγμα, το περιπαικτικό σύρσιμο των φωνηέντων, η στρογγυλάδα των λέξεων. Το χρώμα της γλώσσας χάθηκε με το πέρασμα από τη φωνή στο γράμμα. Με αυτή την έννοια τα κείμενα αυτά αποτελούν επιστροφή στις ρίζες και ταυτόχρονα προδοσία τους.
Η Ιωάννα Γιαννακοπούλου σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Α.Π.Θ. Συνέχισε τις σπουδές της στη Θεωρία Λογοτεχνίας. Στη διδακτορική της διατριβή διερεύνησε τη σχέση της ανάγνωσης με τα βιώματα μέσα από την αφήγηση ζωής μιας πρώην χρήστριαςεξαρτησιογόνων ουσιών. Από το 2004 διδάσκει στη Δημόσια Εκπαίδευση. Έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πρώην χρηστών, φυλακισμένων και μεταναστών και συμμετείχε σε έρευνα για γυναίκες Ρομά και εκπαίδευση. Έχουν εκδοθεί δύο παιδικά βιβλία της, «Ο σκαντζόχοιρος που ξέχασε να φοβηθεί» (2013, Αθήνα: Αιώρα), και «Η Αλίκη βρήκε το όνομά της» (2019 , Θεσσαλονίκη: Ακυβέρνητες Πολιτείες). Με τις προφορικές ιστορίες με τίτλο «Η προίκα» πήρε μέρος στην ομώνυμη λαογραφική και εικαστική έκθεση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του δήμου Αθηναίων (21.4-30.6.2018). Διδάσκει μεθοδολογία της ποιοτικής έρευνας στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
“Γυναικεία συμμετοχή και δράση στους αγώνες για τη λευτεριά από την επανάσταση του 1821 ως τις μέρες μας ”, με τη Βασιλική Λάζου, ιστορικό και διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.
Με ιστορικούς σταθμούς την επανάσταση του 1821, τον πόλεμο του 1940 και την Αντίσταση και την περίοδο της δικτατορίας, εξετάζουμε το ρόλο, τη δράση και τη συμμετοχή των γυναικών στους πατριωτικούς απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες από το 1821 έως τις μέρες μας. Η ομιλία αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες βίωσαν τη ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου και την ανάταση της Αντίστασης. Ιχνηλατεί τις πράξεις τους, τη στάση τους απέναντι στον θάνατο, τον φόβο και την πείνα. Φέρνει στην επιφάνεια τη ζωή, την καθημερινότητα και τη γυναικεία δράση . Περιγράφει τις στερήσεις, την υποδούλωση και την προσφυγιά. Μιλά για τις επώνυμες και τις ανώνυμες γυναίκες του Αγώνα και της Αντίστασης. Με λίγα λόγια, παρακολουθεί τη ζωή των γυναικών σε περιόδους κρίσης και εντάσσει τη δράση τους στo πλαίσιο και στα συμβάντα της εποχής.
Η βραδιά θα κλείσει με το μουσικό σύνολο “Μέλιγμα”.
Το συντονισμό και των δύο ημερών θα πραγματοποιήσει η Αιμιλία Βουλβούλη, κοινωνική ανθρωπολόγος, ερευνήτρια στο Α.Π.Θ.