Larissa, GR
13°
Fair
10h11h12h13h14h
15°C
15°C
14°C
14°C
14°C
Search
Close this search box.

Σεμινάρια μουσικής στο ΔΩΛ τον Σεπτέμβρη

Σεμινάρια στο Δ.Ω.Λ. για εκπαιδευτικούς της μουσικής, καλλιτέχνες, σπουδαστές φοιτητές και όλους όσοι έχουν ενδιαφέρον για τη μουσική τέχνη.

Μία μουσική – διδακτική προσέγγιση σε έναν κύκλο τριών σεμιναρίων, που μας φέρνει στις αίθουσες διδασκαλίας με φρέσκια γνώση και ανανεωμένη διάθεση, με θέματα που αφορούν στον τρόπο διδασκαλίας του βιολιού και της βιόλας, συμβουλές για τη διδασκαλία και ερμηνεία του Μπαχ, αλλά και μία μουσική προσέγγιση στο πιανιστικό ρεπερτόριο της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας για παιδιά.

Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και εμπνευσμένοι παιδαγωγοί θα διδάξουν, όπως ο Δημήτρης Χανδράκης – βιολί, Χαρά Σειρά – βιόλα, Δημήτρης Δημόπουλος – πιάνο, Κώστας Τσούγκρας – συνθέτης, μουσικολόγος και Φανή Καραγιάννη – πιάνο.

Όλα τα σεμινάρια είναι δωρεάν ανοιχτά για το κοινό.

1ο Σεμινάριο: Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 10:00 – 13:00

Αίθουσα «Ήβη Βοζαλή»

«Βασικές αρχές διδασκαλίας των εγχόρδων οργάνων»

Διδάσκοντες: Δημήτρης Χανδράκης – Χαρά Σειρά

Το σεμινάριο αποσκοπεί να δώσει χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο προσέγγισης ανάπτυξης και μετάδοσης των βασικών ζητημάτων διδασκαλίας βιολιού και βιόλας, σε μαθητές κάθε ηλικίας.

Απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς – παιδαγωγούς βιολιού, βιόλας, αλλά και όλων των εγχόρδων με δοξάρι, σε καλλιτέχνες, σπουδαστές – φοιτητές και σε όποιον έχει ενδιαφέρον για τη μουσική τέχνη.

Το σεμινάριο παρουσιάζουν οι:

Δημήτρης Χανδράκης, Kαθηγητής Bιολιού στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και

Χαρά Σειρά, κορυφαία Βιόλας στην Κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Διδάσκει επίσης βιόλα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου  Μακεδονίας.

Δημήτρης Χανδράκης

Βιολί

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Ιδρυτικό μέλος του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου, σπούδασε Βιολί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τον Κοσμά Γαλιλαία και στο Universität für Musik und darstellende Kunst Wien με τον Günter Pichler. Αποφοίτησε με Δίπλωμα Σολίστ το 1988.
Ως σολίστ, εμφανίστηκε με τις σημαντικότερες ελληνικές ορχήστρες.
Από το 1992 έως το 1996 υπήρξε εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και από  το 1996 έως το 2003 εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Η δισκογραφία του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όλα τα κουαρτέτα εγχόρδων των Γιώργου Σισιλιάνου, Νίκου Σκαλκώτα, Μίκη Θεοδωράκη, Φίλιππου Τσαλαχούρη, καθώς επίσης τα πρώιμα κουαρτέτα εγχόρδων του Carl Nielsen και τα κυριότερα έργα μουσικής δωματίου του Ottorino Respighi.
Από το 1993 και για 20 χρόνια δίδαξε βιολί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2002 είναι Kαθηγητής Bιολιού στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διδάσκει επίσης στη Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας και στην Internationale Musiktage, στο Brache της Γερμανίας.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για δύο θητείες , Αντιπρύτανης του πανεπιστημίου(2018-2023) καθώς και αντιπρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ. της Κ.Ο.Θ.
Για τη δραστηριότητά του με το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, τιμήθηκε με το “Μεγάλο Βραβείο” της “Ένωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου”.

Χαρά Σειρά

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο «Ελληνικό Ωδείο»  με τη Σοφία Ποιμενίδου και το Στέλιο Καφαντάρη και στο Ωδείο του Παρισιού με τον Jean Sulem. Της απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στη βιόλα το 1994 και συνέχισε την εκπαίδευσή της με τον Τάσο Αδαμόπουλο στο Bordeaux.

Ως μέλος του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου (2001 έως  2007) πραγματοποίησε πολλές συναυλίες και ηχογράφησε για τις εταιρείς BIS, EMI, Naxos και Legend.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τις περισσότερες ελληνικές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες  μουσικής δωματίου.

Διατέλεσε κορυφαία βιόλα της Εθνικής Ραδιοφωνικής Ορχήστρας και της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» στην Αθήνα, κατέχει την ίδια θέση στην Κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Διδάσκει  βιόλα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου  Μακεδονίας.

Μοιράσου το άρθρο