Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Eκκλησιαστική τέχνη του 18ου – 20ου αιώνα και προληπτική συντήρηση των ιερών κειμηλίων», το οποίο διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας – Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε ζωντανά διαδικτυακά την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 17:00- 20:00 μέσω της πλατφόρμας zoom και το παρακολούθησαν περί τους εκατό εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συντηρητές έργων τέχνης και επαγγελματίες του πολιτισμού.
Η επιμόρφωση εντάσσεται στις επετειακές δράσεις της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί την μεταβυζαντινή τέχνη μέσα από τα ιερά κειμήλια που εκτίθενται στο ΛΙΜΛ, να δουν την εξέλιξή της και να πληροφορηθούν για την προληπτική αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και την επεμβατική συντήρηση των ιερών κειμηλίων.
Το σεμινάριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κου Ιερωνύμου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης κ. Νίκο Λιούπα, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνο Σάπκα και την Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Λάρισας κ. Aικατερίνη Καραγιώργου.
Στο πρώτο μέρος της επιμόρφωσης πραγματοποιήθηκε ζωντανή εικονική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή Λατρεία, 18ος-20ός αι.», κατά την οποία η Διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού με γνώμονα τα εκθέματα, μίλησε για την εξέλιξη και τους νεωτερισμούς στην Εκκλησιαστική Τέχνη την περίοδο αυτή. Δόθηκε το θεωρητικό πλαίσιο για την ναοδομία, την εκκλησιαστική ζωγραφική, αργυροχοΐα, λιθογλυπτική, χρυσοκεντητική, με αναφορά σε ναούς, έργα και τεχνίτες στη Θεσσαλία.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εισηγητές είχαν τη δυνατότητα σε real time μετάδοση μέσα από το μουσείο, να αλληλοεπιδρούν με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, συζητώντας και απαντώντας σε ερωτήσεις on line.
Κατά την εικονική ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στο πρώτο μέρος, η εμψυχώτρια κινούνταν ελεύθερα στην έκθεση του μουσείου, περιγράφοντας τα εκθέματα και οι εκπαιδευτικοί μπορούσαν να βλέπουν τους χώρους, να περιηγούνται ζωντανά και να ακούν ζωντανά τις πληροφορίες. Το όλο εγχείρημα, πρωτοποριακό σε πανελλήνιο επίπεδο, υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Golden Movies σε σκηνοθεσία του κ. Πασχάλη Μάντη.
Στη συνέχεια, η κ. Σταυρούλα Νάκου, Συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, μίλησε αναλυτικά για την προληπτική συντήρηση ιερών κειμηλίων, ενώ η κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου,, Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, τόνισε τον ρόλο της σύνδεσης Μουσείου – Σχολείου και τη συνεργασία του Λαογραφικού Μουσείου με τα σχολεία της Λάρισας.
Το επόμενο βήμα είναι οι ζωντανές εικονικές περιηγήσεις για σχολικές ομάδες στην έκθεση «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή Λατρεία, 18ος -20ός αι» που το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας θα ξεκινήσει μέσα στο Φεβρουάριο για νηπιαγωγεία και δημοτικά.
Για τις ζωντανές εικονικές ξεναγήσεις των μαθητών θα προηγηθεί ενημέρωση στα σχολεία για δηλώσεις συμμετοχής.