Larissa, GR
19°
Partly Cloudy
17h18h19h20h21h
18°C
16°C
14°C
14°C
13°C
Search
Close this search box.

Σε ημερίδα για τη “δύναμη των Μουσείων” συμμετείχε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συμμετείχε στην Ημερίδα με θέμα “Η δύναμη των Μουσείων” που διοργάνωσε στο Ιδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη το Η&Μ – Ηeritage & Museums, Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία, in partnership with EMF, EMYA, Council of Europe σε συνεργασία με το Μουσείο TERIADE .

Η Ημερίδα ήταν  αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, Ακαδημαϊκού, Καθηγητή και Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη που  είχε ρίξει τον σπόρο με το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε Ελληνικό Μουσείο το 1977.

H Διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού προσκεκλημένη από την διεθνούς αναγνώρισης εθνολόγο και Πρόεδρο  του Heritage & Museums και των Φίλων των Μουσείων Ελλάδος κ. Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου  μίλησε για το θέμα: “Η αναβίωση και δημιουργική συνέχεια μιας παραδοσιακής τεχνικής από το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.”, παρουσιάζοντας το παράδειγμα των σταμπωτών του Τυρνάβου και της δυναμικής που αποκτούν σήμερα μέσα από ένα σύγχρονο Μουσείο..

Κατά την ομιλία της ανέφερε: «Ο συνδυασμός της διάδοσης  και εκμάθησης της τεχνικής της τυποβαφικής με την παραγωγή σταμπωτών μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για πολύπλευρη ανάπτυξη του Μουσείου.   Επιπλέον θα δώσει ώθηση για τη δημιουργία μιας νέας  τάξης επαγελματιών που θα ασχοληθούν  με τη χαμένη αυτή τεχνική , θα την αξιοποιήσουν και θα την εξελίξουν. Και όλο αυτό με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης. Ομολογουμένως για όλους αυτό αποτελεί μια πρόκληση κι ένα στοίχημα που αν κερδηθεί θα αποδείξει πώς μια παραδοσιακή τεχνική μπορεί να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Πώς μπορεί η εμπειρία και η τεχνογνωσία του παρελθόντος και της παράδοσης να μπολιάσει την οικονομία του αύριο της Θεσσαλίας.»

Στην ημερίδα ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και έγινε ανταλλαγή σκέψεων που απηχούν τόσο το ιστορικό παρελθόν όσο και τις δράσεις του σήμερα, στον εκπαιδευτικό χώρο μέσα στα Μουσεία. Ενώ, αναδείχθηκε και ο ρόλος που διαδραματίζουν συχνά οι “Φίλοι των Μουσείων” σε αυτή την διαδικασία.

Επίσης, έγινε φανερό πως υπάρχει πάντα ο ενθουσιασμός και υλοποιούνται συνεχώς νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στα Μουσεία, αναδεικνύοντας τον υλικό αλλά και άυλο πολιτισμό και τα οποία αγκαλιάζουν το ευρύ κοινό.

Μοιράσου το άρθρο