Το φεστιβάλ Μουσικότροπο, πρόκειται να παρουσιαστεί στην πόλη μας τον Μάρτιο και Απρίλιο, περιλαμβάνοντας σπουδαίες συναυλίες, αλλά και μουσικά εργαστήρια που απευθύνονται σε μουσικούς, αλλά και σε όλους όσοι έχουν αγάπη και ενδιαφέρον γι’ αυτή την τέχνη.
Στον προγραμματισμό του περιέχει επίσης, ειδικά εργαστήρια για παιδιά, που ως στόχο έχει να τα μυήσει στη μουσική, δημιουργώντας τους το ενδιαφέρον και την επιθυμία να έρθουν σε επαφή μαζί της.
Με τη βασική αρχή ότι η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί ίσες ευκαιρίες για όλους στη ζωή και στην τέχνη, το Μουσικότροπο και στη φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει ένα μουσικό εργαστήρι, απευθυνόμενο σε παιδιά του δημοτικού (6-12 ετών), με και χωρίς αναπηρία, δίνοντας τη δυνατότητα να επεξεργαστούν έννοιες όπως η διαφορετικότητα, η αποδοχή, ο αποκλεισμός.
Με τον όρο συμπερίληψη εννοούμε τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των ανθρώπων σε ΟΛΑ τα δρώμενα, ανεξαιρέτως ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, προτιμήσεων και καταγωγής.
Μέσα από τις δραστηριότητες δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν, να συνδημιουργήσουν και να μοιραστούν σκέψεις, βιώματα, προβληματισμούς και συναισθήματα.
Το εργαστήριο οργανώνεται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Ευζωία, Τουρισμός, Τέχνη, Πολιτισμός και Αναπηρία” με ακρωνύμιο ΕΠΤΤΑ, σε συνεργασία με το ΜΟΥΣικό Εκπαιδευτικό Σύνολο (ΜΟΥΣΕΣ), ενώ υπεύθυνη είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λευκοθέα Καρτασίδου.
Το εργαστήριο όπως αναφέρθηκε απευθύνεται σε παιδιά του δημοτικού (6-12 ετών), με και χωρίς αναπηρία.
Κυριακή 20 Μαρτίου, Μύλος του Παππά, 3ος όροφος
Ώρα: 11:00 – 13:00.
Συμμετοχή: Δωρεάν, Απαραίτητη η εγγραφή μέσω της ιστοσελίδας www.mousikotropo.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Επιπλέον πληροφορίες για το εργαστήριο, αλλά και για το συνολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα www.mousikotropo.gr
Η Λευκοθέα Καρτασίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Σπούδασε στην Ελλάδα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του ΑΠΘ και στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας – ως υπότροφος του Γερμανικού Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας – όπου έλαβε διδακτορικό στον τομέα της Θεραπευτικής Παιδαγωγικής.
Είναι κάτοχος πτυχίου Ανωτέρων Θεωρητικών (Αρμονία, Ωδική και Αντίστιξη) και έχει εργαστεί ως καθηγήτρια μουσικής σε ιδιωτική μουσική σχολή, ωδείο και στη Β/θμια Εκπαίδευση στο Μουσικό Σχολείο (Γυμνάσιο) Κατερίνης. Έχει εργαστεί στην Α/θμια Εκπαίδευση και σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής ως Νηπιαγωγός. Έχει δημοσιεύσεις στην ειδική αγωγή σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ειδική αγωγή, στη μουσική εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία, στις αντιληπτικοκινητικές δεξιότητες, στη νοητική αναπηρία, στις κοινωνικές δεξιότητες, στον αυτοπροσδιορισμό και στη μετάβαση των ατόμων με αναπηρία.
Συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα στον επιστημονικό πεδίο της ειδικής αγωγής είτε ως συντονίστρια είτε ως μέλος της ομάδες έργου.