Με μεγάλο ενδιαφέρον μικροί και μεγάλοι, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της Ραψάνης, παρακολουθούν και συμμετέχουν στις Αυγουστιάτικες δράσεις- εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Ραψάνη.
Το τριήμερο μεταξύ 19-21 Αυγούστου το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – Ξενώνας Ραψάνης του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ραψάνης, διοργανώνει δύο ξεχωριστές δράσεις. Η πρώτη, στις 19/8, λαογραφικού, πολιτισμικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και η δεύτερη στις 20 και 21/8, κοινωνικό-πολιτικής σημασίας αλλά και επικαιρότητας.
Την πρώτη ημέρα, Σάββατο 19 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης, η δράση με τίτλο «Η βιωσιμότητα της παραδοσιακής δόμησης: Παρουσίαση της δράσης της ομάδας Μπουλούκι & Περιήγηση σε μία χαρακτηριστική οικία της Ραψάνης». Η έναρξη της δράσης έχει προγραμματιστεί στις 18:30, στο Δημοτικό Σχολείο Ραψάνης, με προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τη δράση της ομάδας Μπουλούκι, αλλά και ανοιχτή συζήτηση για τον τρόπο προσέγγισης της αποκατάστασης αρχιτεκτονικών συνόλων, με βάση τις αρχές της οικολογικής δόμησης, της βιωσιμότητας και αειφορίας, καθώς και της συμμετοχικής δράσης. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Χριστόφορος Θεοχάρης, πολιτικός μηχανικός, ιδρυτικό μέλος της ομάδας Μπουλούκι. Στη συνέχεια, στις 19:00, θα ξεκινήσει αρχιτεκτονικός περίπατος και ξενάγηση στην οικία Καραβασίλη, με συζήτηση και ανάλυση του τρόπου δόμησης, των υλικών και της διάταξης των χώρων. Τη συζήτηση θα κατευθύνουν και θα συντονίζουν ο πετράς Αχιλλέας Αρχοντής και ο Παναγιώτης Δουμακής, Αρχιτέκτονας, μηχανικός Α.Π.Θ., m.sc. ClimaDesign TUM.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 20 Αυγούστου, η σκυτάλη δίνεται σε μία ιδιαίτερου κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος δράση, στην Κεντρική Πλατεία της Ραψάνης με ώρα έναρξης 20:00. Με τη συμμετοχή του Βαγγέλη Γαλανόπουλου (Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών), Γιάννη Μήτζια (γραμματέας του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ), Αχιλλέα Μητράκου (πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ, αντιπρόεδρος ΠΟΕ ΔΕΥΑ) και Κώστα Νικολάου (Διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος και συνεταιριστής, επισκέπτης καθηγητής Α.Π.Θ.), και υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Δέσποινας Θεοδώρου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με κεντρικό θέμα: «Η σημασία των δημόσιων και κοινών αγαθών: Το παράδειγμα του Νερού». Κεντρικός άξονας της συζήτησης αποτελεί η σημασία της δημόσιας διαχείρισης του νερού ως κοινό αγαθό, οι αγώνες κατά της ιδιωτικοποίησής του, καθώς και παραδείγματα αυτοδιαχείρισης του νερού από τους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες. Το βράδυ θα κλείσει μουσικά, καθώς στις 22:00 θα ακολουθήσει λαϊκή βραδιά με τους: Λίνα Νούτσου (φωνή), Γιώργο Παπαβασιλείου (μπουζούκι), Γιώργο Κολτσίδα (μπουζούκι) και Κώστα Γκαϊφύλλια (κιθάρα).
Το τριήμερο των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα στις 21 Αυγούστου, σε κοινή θεματική με την προηγούμενη ημέρα. Στις 18:30 με αφετηρία την Κεντρική Πλατεία του χωριού, θα πραγματοποιηθεί θεματική περιήγηση με στόχο την καταγραφή και αποτύπωση των βρυσών του χωριού, με τίτλο «Δρόμοι του νερού και βρύσες της Ραψάνης» από τον Γιάννη Ν. Κοντό, Δρ. Πολιτικό Μηχανικό, ερευνητή και διδάσκοντα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Θα περιηγηθείτε στις βρύσες του χωριού, καταγράφοντας την ακριβή γεωγραφική θέση τους, θα μάθετε πληροφορίες για την κατασκευή τους και την προέλευση του νερού, πιθανές διασυνδέσεις με πηγές, θα μετρήσετε τη θερμοκρασία του νερού και την παροχή, ενώ θα συγκεντρώσετε φωτογραφικό υλικό και βίντεο.
Η ημέρα θα φτάσει στο τέλος της με μία ξεχωριστή βραδιά κινηματογράφου, καθώς στις 21:00 στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» του σκηνοθέτη Γιώργου Αυγερόπουλου. Γυρισμένο σε έξι χώρες, το ντοκιμαντέρ εξετάζει τις πολιτικές της Ευρωπαικής Ένωσης και των αποτυχημένων μοντέλων ιδιωτικής διαχείρισης του νερού, ενώ η Τρόικα ασκεί της δικές της πιέσεις προς ιδιωτικοποίηση των δημοσίων συστημάτων ύδρευσης. Κατά την αναζήτηση των παραπάνω, τίθεται το ερώτημα αν το νερό αποτελεί εμπόρευμα της ελεύθερης αγοράς ή ανθρώπινο δικαίωμα.