Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι Κατσίγρα θα φιλοξενεί την έκθεση «Γιάννης Γαΐτης – Το Πλήθος και η Μοναξιά» έως τις 30 Ιανουαρίου του 2022.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί μουσειοπαιδαγωγική δράση με τίτλο «Τα ανθρωπάκια ζωντανεύουν, παίζουν και δημιουργούν» για παιδιά ηλικίας από 9 έως 12 ετών. Κατά τα διάρκεια της μουσειοπαιδαγωγικής δράσης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έργο του ζωγράφου Γιάννη ΓαΪτη μέσα από δραστηριότητες που ενισχύουν τη δημιουργική καλλιτεχνική έκφραση και προϋποθέτουν την ενεργή συμμετοχική παρατήρηση. Οι συμμετέχοντες καλούνται να πρωταγωνιστήσουν στα έργα μέσω της δραματοποίησης και ως άλλα «ανθρωπάκια» να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.
Παράλληλα, τα έργα της έκθεσης γίνονται η αφορμή για ένα ταξίδι χρωμάτων και συναισθημάτων που θα τους οδηγήσει στη δημιουργία του δικού τους προσωπικού έργου-φορέα σκέψεων και προβληματισμού για το ρόλο της τέχνης σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της δράσης θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεδομένων των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών και των περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Κατά την είσοδο στο μουσείο τα παιδιά θα πρέπει να προσκομίσουν self-test 24ώρου.
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση «Γιάννης Γαΐτης – Το Πλήθος και η Μοναξιά» παρουσιάζεται στην αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και άνοιξε για το κοινό στις 10 Οκτωβρίου του 2020.
Ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1984) ανήκει στους καλλιτέχνες που το έργο τους αποτέλεσε τομή για την ανανέωση της ελληνικής τέχνης τα μεταπολεμικά χρόνια, και, παράλληλα, ανοίχθηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες.
Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται μία σειρά έργων που διατρέχουν την καλλιτεχνική πορεία του Γιάννη Γαϊτη όπως «Η κηδεία του Τσε Γκεβάρα» ή «Μεταμόρφωση» (1967), «Ο δύστροπος» ή «Όλοι και Μόνος» (1969) και η «Διάλεξη» (1973). Όπως επίσης, σημαντικές συνθέσεις από μεγάλες ενότητες δουλειάς του τη δεκαετία του 1970, όπως Τα ανθρώπινα τοπία και Οι Αρχαιότητες.
Σημειώνεται ότι η δράση απευθύνεται σε σχολικές ομάδες μετά από συνεννόηση με το Μουσείο.
Ημέρες και ώρες :
-Κυριακή 23 Ιανουαρίου ώρα 11.30
-Κυριακή 30 Ιανουαρίου ώρα 11.30
Δηλώσεις συμμετοχής ή πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2410623615 ώρες επικοινωνίας από 09:00-13:00 κ. Παρασκευή Αρχοντούλη
Διάρκεια δράσης : μιάμιση ώρα
Είσοδος ελεύθερη
Επιμέλεια έκθεσης:
Λορέττα Γαΐτη
Αρχιτέκτονας – Μουσειολόγος
Γιάννης Μπόλης
Ιστορικός της τέχνη