Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη το δρώμενο «Οι Καμήλες και οι Ντιβιτζήδες στη Φιλιππούπολη Λάρισας» εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο, Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΑΠΚ).
Πρόκειται για την αναπαράσταση ευετηρικού εθίμου του Δωδεκαημέρου από την Ανατολική Ρωμυλία, που πραγματοποιείται στη Φιλιππούπολη, Λάρισας, μια περιοχή, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Η αναπαράσταση τελείται από το 2014 την τελευταία Κυριακή του χρόνου, με πρωτοβουλία της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης, με βάση την καταγραφή στη διδακτορική μελέτη του καθηγητή κ. Πραντσίδη Ιωάννη. Η αναβίωση του εθίμου, συμβάλλει στην ενίσχυση της συλλογικής μνήμης και ταυτότητας των Φιλιππουπολιτών Λάρισας, που κατάγονται από Ανατολικορωμυλιώτες πρόσφυγες.
Οι «Καμήλες και οι Ντιβιτζήδες» είναι το πιο σημαντικό δρώμενο του Δωδεκαημέρου της Ανατολικής Ρωμυλίας. Πρόκειται για αναβίωση δρώμενου με στόχο, να «ξυπνήσει» η γη για να καρπίσει, γι΄ αυτό και ο Ντιβιζτής χτυπά το τοπούζι (φαλόμορφο ξύλινο όπλο) στη γη και δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γλεντήσουν χορεύοντας και να ευχηθούν καλή χρονιά, με υγεία και καλή σοδειά.
Το έθιμο αναβιώνει, σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα, Έβρο, Κομοτηνή, Αιγίνιο, Μεγάλο Μοναστήρι, Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας και αλλού με διάφορες παραλλαγές. Στο Νέο Μοναστήρι τελείται, με μια ιδιαίτερη δυναμική, αδιάλειπτα από την έλευση των προσφύγων στην περιοχή, μέχρι σήμερα.
Το Δελτίο για το στοιχείο ΑΠΚ υποβλήθηκε το 2021, μαζί με άλλα δελτία άλλων φορέων και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥπΠολ «έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και φυσικά, από τις ίδιες τις κοινότητες των φορέων».
Σύμφωνα με το ΥπΠολ, «η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας, περιέχει τεκμήρια από το βαθύ πολιτιστικό ίχνος ενός πλούσιου και ως ένα βαθμό, ανεξερεύνητου παρελθόντος. Αποτελεί βασικό στοιχείο του Πολιτισμού μας και οφείλουμε να την τιμούμε και να τη σεβόμαστε. Η σύγχρονη κοινωνία μας έχει τις ρίζες της στην παράδοση, στην ιστορία, στις εμπειρίες των ανθρώπων που προηγήθηκαν ημών σε αυτόν τον τόπο. Μέλλον χωρίς παρελθόν δεν είναι ευοίωνο».
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης, ευχαριστούν την Περιφέρεια Λάρισας και ειδικά τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Λιούπα Νικόλαο, τον Δήμο Λαρισαίων και ειδικά τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Σάπκα Πάνο, την διευθύντρια του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Καλοκαιρινού Φανή, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ κ. Μιχαλόπουλο Γεώργιο, τον Πρόεδρο και τα Μέλη του ΑΣ Λαχανοπαραγωγών κ. Παπαστουγιαννούδη Γεώργιο, την Πρόεδρο και τα Μέλη του Συλλόγου Αν. Ρωμυλίας Ν. Λάρισας κ. Μεχτερίδου-Οικονόμου Τάνια και τον χοροδιδάσκαλο κ. Ηλιούδη Στέλιο, για την από κοινού υποστήριξη του αιτήματος στο ΥπΠολ.
Σχετικά : https://digitalculture.gov.g