To 1o Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος για την ομάδα Θέατρο των Οδοιπόρων εγκαινιάζεται τον Σεπτέμβρη/Οκτώβρη, με τελική παρουσίαση της εργασίας αυτού, στο Β’ Αρχαίο Θέατρο της πόλης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Στόχος του εργαστηρίου είναι η μελέτη και η διάδοση του αρχαίου δράματος, προσφέροντας γνώση σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες του θεάτρου, καθώς και οι σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις αυτού, αναγνωρίζοντας την αέναη δύναμη της επικαιρότητας που φέρουν αυτά τα κείμενα στα κοινωνικά/πολιτικά τεκταινόμενα των κοινωνιών, έως και σήμερα.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ενήλικες γυναίκες ηθοποιούς.
Ένας ημερολογιακός μήνας σεμιναριακών μαθημάτων πάνω στην τραγωδία: Ικέτιδες του Ευριπίδη.
Ένα έργο, στην ουσία ύμνο της Δημοκρατίας έναντι της Τυραννίας.
Έναν αγώνα επιχειρημάτων μεταξύ των δύο.
Είναι το πρώτο έργο μέσα από το οποίο ακούγεται στο Αθηναϊκό κοινό της εποχής κριτική κατ΄ αρχάς στο πολίτευμα της ηγεμονικής συμμαχίας της Αθήνας και κατόπιν αυτής της κριτικής, ο ευφυής λόγος του Ευριπίδη οδηγεί αναγνωστικό κοινό και θεατές στην εξύμνηση των δημοκρατικών αξιών έναντι όποιου άλλου πολιτεύματος και δει της τυραννίας.
Οι στίχοι από τις «Ικέτιδες» του Ευριπίδη , θεωρούνται από πολλούς θεωρητικούς του αρχαίου δράματος μείζονος σημασίας, εξίσου βαρύνουσας ίσως με τον Επιτάφιο του Περικλή του Θουκυδίδη, όσον αφορά ειδικά την μελέτη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
«Ουδέν τυράννου δυσμενέστερον πόλει… Και μην όπου γε δήμος αυθέντης χθονός, υπούσιν αστοίς ήδεται νεανίαις, ανηρ δε βασιλεύς εχθρόν ηγείται τόδε, και τους αρίστους ους αν ηγείται φρονείν κτείνει, δεδοικώς της τυραννίδος πέρι»
«Απ’ το μονάρχη πιο βαρειά δεν είναι συμφορά σε μια πόλη… Κι όπου ο λαός αφέντης είναι, βλέπει με χαρά του ν’ ακμάζουν παλληκάρια. Μα ο βασιλιάς μισεί ένα τέτοιο πράμα. Κι όπου έξυπνος κι αντρείος τον ξεπαστρεύει».
Μελετώντας εντατικά, καθημερινά τον δραματουργικό κόσμο του Ευριπίδη εν γένει και του συγκεκριμένου πονήματος του ειδικά, με τα ιστορικά, φιλολογικά στοιχεία αυτού, περνώντας στην ανάλυση των προσώπων/ηρώων και των βασικών εννοιολογικών αξόνων της.
Το καθημερινό αυτό εντατικό πρόγραμμα του 1ου Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος της ομάδας των Οδοιπόρων, ξεκινά από την θεωρία, περνά στην μελέτη και θα ολοκληρωθεί στην πράξη με την παρουσίαση -υπό μορφή εργασίας (work in progress)- , χορικών της τραγωδίας στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο της πόλης μας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Τα τρία εργαλεία του ερμηνευτή/ perfomer των παραστατικών σπουδών και δει του ηθοποιού ( προσωπείο, φωνή, σώμα) , την εκφορά του λόγου, την υποκριτική πάνω σε αποσπάσματα του κειμένου, την μουσικότητα και τον ρυθμό της τραγωδίας, τον ρυθμό και την κινησιολογία του σώματος του ηθοποιού, όλα τα απαραίτητα εφόδια για την σκηνική πράξη, θα εισηγηθούν/εκπαιδεύσουν τρεις βασικοί συνεργάτες του Θεάτρου των Οδοιπόρων.
Ο σκηνοθέτης θεάτρου και συγγραφέας κος Άκυς Μητσούλης, η χορογράφος και δασκάλα χορού κα Ζωή Τζιότζιου και η μουσικός/συνθέτρια κα Ράνια Τσοχατζή.
Masterclass πάνω στην θεματική της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, θα παραδώσει ο ηθοποιός/σκηνοθέτης και συγγραφέας κος Βαγγέλης Κολώνας.
Στην διαδικασία ολοκλήρωσης του εργαστηρίου και της τελικής σκηνικής πράξης επιλεγμένων χορικών, θα συνδράμουν οι συνοδοιπόροι καλλιτέχνες: Ο μουσικός κος Μενέλαος Τζαφέτας, η μουσικός κα Μιχαέλα Αρχοντή και η ενδυματολόγος/σκηνογράφος κα Δώρα Παπαδούλη.
Στον καλλιτεχνικό συντονισμό του εργαστηρίου ο ηθοποιός/αρχαιολόγος κος Γιώργος Παπαδόπουλος.
Ο κύκλος των σεμιναρίων θα πραγματοποιηθεί από Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή τις ώρες 17:00 με 20:00 στην νέα στέγη του Θεάτρου Τεχνών Λάρισας σε – ένα παλιό «ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ» – στη συμβολή των οδών Τζαβέλα & Εργατικής Πρωτομαγιάς ( Δίπλα στην παλιά «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ).
Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, που θα υφίστανται την χρονική αυτή περίοδο.
Συνολικό κόστος συμμετοχής 70 ευρώ
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις συμμετοχής αυστηρά, μέχρι την Παρασκευή 3/9 στις 14:00.
Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχών στο mail tz7odoiporoi.@gmail.com, με μήνυμα στην σελίδα της ομάδας στο fb: Θέατρο των Οδοιπόρων/Σκηνή Παραστατικών Τεχνών και στο τηλέφωνο 6974186545.