Μπορεί ο εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς να αποδίδεται στην εξέγερση των εργατών του Σικάγου το 1886, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή, ωστόσο η Πρωτομαγιά του 1988 στη Λάρισα σήμαινε την επανάσταση του Λαρισινού ποδοσφαίρου και της ομάδας που δόξασε αυτήν την πόλη, της μεγάλης Α.Ε.Λ.
Σήμερα λοιπόν, συμπληρώνονται 36 χρόνια από την ημέρα που η ΑΕΛ κατακτούσε – και μαθηματικά – το μοναδικό Πρωτάθλημα της ιστορίας της, βάζοντας κυριολεκτικά… φωτιά στον κάμπο!
“Το ημερολόγιο έγραφε 1η Μαΐου 1988”, κάπως σαν τα σποτάκια “Σαν Σήμερα” της κρατικής τηλεόρασης. Πριν 36 χρόνια η… Λέστερ της Ελλάδας έγραφε την μεγαλύτερη έκπληξη στα κιτάπια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας έβρισκε δίχτυα με εντυπωσιακό τρόπο στην χιτσκοκική αναμέτρηση με τον Ηρακλή στο κατάμεστο “Αλκαζάρ” και η ΑΕΛ κατακτούσε το πρωτάθλημα Ελλάδας, το πρώτο (και μοναδικό έως σήμερα) επαρχιακής ομάδας.
Η ΑΡΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ
Εκείνη η σπουδαία ομάδα είχε στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές από τη Λάρισα και μόλις τρεις ήταν από… άλλα μέρη. Ο Βούλγαρος Τσίγκοφ, για τον οποίο η ΑΕΛ λίγο έλειψε να χάσει τον τίτλο, ο Σεραίος γκολκίπερ Μιχαήλ και ο Καμερουνέζος Κανιέμπα.
Οι βάσεις, βέβαια, για αυτή το σπουδαίο συγκρότημα του Γιάτσεκ Γκμοχ είχαν μπει από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τότε που η Λάρισα έπαιζε σε τελικούς, ενώ είχε μία πανηγυρική κατάκτηση επί του πρωταθλητή ΠΑΟΚ το 1985 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τρία χρόνια αργότερα η ιστορία θα έγραφε και μια νέα “χρυσή” σελίδα στην ιστορία του συλλόγου, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΚΜΟΧ
Το οξύμωρο, βέβαια, στην περίπτωση της Λάρισας, ως είθισται σε κάθε απίστευτη ιστορία, είναι ότι ο Γιάτσεκ Γκμοχ ουδέποτε σήκωσε την κούπα του πρωταθλητή. Μία αγωνιστική πριν από το φινάλε απολύθηκε(!) από τους “βυσσινί” και στο τελευταίο ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ, χρέη προπονητή εκτέλεσε ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Οράσιο Μοράλες.
Πέραν του συναρπαστικού φινάλε, εκείνη η χρονιά έμεινε χαραγμένη στη μνήμη για την υπόθεση Γκεόργκι Τσίγκοφ. Ο Βούλγαρος φορ, ο οποίος αγωνίστηκε συνολικά σε 11 παιχνίδια και σκόρερε 4 φορές, πιάστηκε ντοπέ με την ουσία κοδεϊνη, η οποία υπάρχει ακόμα και στα απλά αντιβηχικά. Υπό το φόβο της τιμωρίας και της απώλειας του τίτλου, οι οπαδοί της ΑΕΛ βγήκαν στους δρόμους και ξεσηκώθηκαν με καταλήψεις στις Εθνικές Οδούς, αλλά δικαιώθηκαν λίγες μέρες αργότερα όπου η περίφημη αλλαγή στη νομοθεσία έφερε την τιμωρία μόνο του ποδοσφαιριστή και όχι του συλλόγου.
Ο… ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΘΕΟΣ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ
Συγκεκριμένα, τη λύση έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σήφης Βαλυράκης. Με παρέμβασή του, άλλαξε το άρθρο 32 του ΚΑΠ και εναρμονίστηκε με την ισχύουσα νομοθεσία όλων των χωρών-μελών της UEFA, όπου η ομάδα δεν φέρει ευθύνη και δεν τιμωρείται σε περίπτωση ντοπαρισμένου παίκτη της.
Βέβαια, εκ των υστέρων και βάσει της τελικής βαθμολογίας η Λάρισα πάλι θα κατακτούσε το πρωτάθλημα ακόμα κι αν την τιμωρούσαν με αφαίρεση δύο βαθμών και μηδενισμό στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό (όπου πιάστηκε ντοπέ ο Τσίγκοφ).
Πιο συγκεκριμένα, με βαθμολογικό σύστημα 2-1-0, η Λάρισα τερμάτισε πρώτη με 43 βαθμούς, η ΑΕΚ δεύτερη με 40 και ο ΠΑΟΚ τρίτος με 39. Αν ψάχνεται τους “αιώνιους”, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε με τα χίλια ζόρια 5ος με 36 βαθμούς και ο Ολυμπιακός 8ος με 31. Οι δύο ομάδες έχαναν το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω πρωταθλήματος και μία εκ των δύο είχε την ευκαιρία να παίξει Ευρώπη μέσω Κυπέλλου (κάτι που κατάφερε ο Παναθηναϊκός στον αξέχαστο τελικό… του Κοσκωτά).
Σαν σήμερα, λοιπόν, πριν από 36 ολόκληρα χρόνια η ΑΕΛ αντιμετώπιζε τον Ηρακλή και με νίκη σφράγιζε την πρώτη θέση. Μετά από ένα χαμένο πέναλτι των φιλοξενουμένων (σε ανύπαρκτο πέναλτι που δόθηκε υπέρ του Κωφίδη), ήρθε η στιγμή της λύτρωσης λίγο πριν το φινάλε. Ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας με ανάποδο ψαλίδι έκανε το 1-0 στο 87ο λεπτό και το όνειρο γινόταν πραγματικότητα: η ΑΕΛ ήταν πρωταθλήτρια.
Η σύνθεση της ΑΕΛ στο ιστορικό ματς με τον Ηρακλή: Μιχαήλ, Αγορογιάννης, Κολομητρούσης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος (75΄ Αθανασίου), Βουτυρίτσας, Αλεξούλης, Τσιώλης (79΄ Παπαντωνίου), Ζιώγας, Καραπιάλης, Βαλαώρας.
Με πληροφορίες από contra.gr